Hatalmas győzelmet arattak a szír kormányerők

A szíriai kormányerők teljes ellenőrzésük alá vonták kedden a Szalma nevű, stratégiai fontosságú települést, amely a Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló felkelők fő bástyájának számított az északnyugati Latakia tartományban – közölte egy katonai forrás, akit a szíriai állami televízió idézett.

“A hadsereg egységei a nemzetvédelmi erőkkel együttműködve megszerezték a teljes ellenőrzést Szalma település és a környező hegyek felett” – ismertette a neve elhallgatását kérve nyilatkozó katonai illetékes.

Nyugati megfigyelők szerint ez a mostani győzelem a kormányerők legnagyobb sikere azóta, hogy Oroszország szeptember 30-án a rezsim kérésére légi hadműveletet indított Szíriában a “terroristák” ellen.

Független forrásból egyelőre nem erősítették meg a hadsereg győzelmét.  A nap folyamán előzőleg még csak arról érkeztek hírek, hogy a hadsereg “a vele szövetséges milíciák és a libanoni Hezbollah radikális síita szervezet harcosainak támogatásával, valamint az intenzív orosz légicsapásoknak köszönhetően” be tudott nyomulni Szalma keleti részébe, ahol heves harcot vív az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ágának számító an-Nuszra Fronttal és más iszlamista felkelőkkel.

A Földközi-tenger partvidékén található hegyes vidék, Latakia Tartúsz tartománnyal együtt a szíriai rezsim fellegvára, ahol főleg a Bassár el-Aszad elnököt is tagjai között tudó síita alavita közösség él. A keddi offenzívát megelőzően az orosz légierő 48 óra leforgása alatt 120 csapást mért Szalma körzetére. A kormányerők az utóbbi napokban számos falut visszafoglaltak a környéken. A tengerszint felett 800 méteres magasságban található Szalma 2012 júliusa óta volt a felkelők kezén.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »