Hatalmas spanyol polgárháborús tömegsírt tártak fel

Spanyolország egyik legnagyobb polgárháborús (1936-1939) tömegsírját tárták fel a valladolidi temetőben, a sírba 42 holttestet temettek, és egyikük kabátzsebében egy jó állapotban megmaradt újságkivágást találtak az 1936-os Tour de France eredménylistájával.

Julio del Olmo, a feltárást végző civil szervezet (ARMH) elnöke szerint rendkívüli leletről van szó, s az újságdarab segített a szakembereknek behatárolni a sír keletkezésének idejét.

A négyrét hajtott újságlapról a városi levéltárban megállapították, hogy az a Norte de Castilla című helyi lap 1936. augusztus 6-i számából való, vagyis a tulajdonosát ezt követően nem sokkal gyilkolhatták meg. A polgárháború 1936. július 17-én tört ki.

A ma is létező újságnak nyilatkozva Aída Rodríguez biológus azt mondta, hogy a férfi, akinek zsebében a cetlit megtalálták, halálakor 55-60 éves lehetett, és combon illetve mellkason lőtték. A testben talált lövedékekből pedig valószínűleg az is megállapítható, hogy milyen fegyveres csoport végzett vele.

A tömegsírban több szokatlan dolgot is találtak: a holttesteket öt rétegben temették egymásra, 30 centiméteres föld és mészréteggel választva el egymástól a rétegeket, és a halottak többségét koporsóba tették. Az áldozatok közt két nő és két fiatal is volt.

A valladolidi temető területén ez a negyedik feltárt tömegsír, s ezekben összesen 228 holttestet találtak.

Az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháború áldozatainak számát 600-800 ezerre becsülik, közülük több tízezren jelöletlen sírokban nyugszanak az ország különböző pontjain.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »