Hatályon kívül helyezték a tiszai embercsempész ítéletét

Hatályon kívül helyezték a tiszai embercsempész ítéletét

Szegeden hatályon kívül helyezték annak az embercsempészettel vádolt külföldi férfinak a felmentő ítéletét, aki a vád szerint 2009 októberében próbált koszovóiakat motorcsónakkal Magyarországra szállítani a Tiszán, de az akció tragédiába torkollott. A szlovákiai illetőségű, de koszovói származású Tomas K. embercsempész szervezete a vádbeli éjjelen 18 honfitársát zsúfolta a vízi járműbe, amely a túlterheltség és az erős hullámzás miatt felborult. 15 albán a vízbe fulladt, az illegális bevándorlók közül egy férfi és két gyermeke élte csak túl a tragédiát. A bűnszervezetnek több tagja jelen volt a folyóparton, látva azonban a balesetet, elmenekültek a helyszínről.

A nyomozás során csak a szervező Tomas K. és vajdasági végrehajtója, T. Nándor személyazonosságára derült fény. A vád szerint előbbi a bűnszervezetet irányította külföldről, utóbbi a csónak borulásakor a parton tartózkodott. Hogy a csónakot ki vezette, ki okozta a szerencsétlenséget, arra nem derült fény.

A két férfit az elsőfokú bíróság 2015-ben bizonyítottság hiányában felmentette a bűnszervezetben elkövetett embercsempészet vádja alól, mivel úgy találták, bár bűnösségük valószínűsíthető, a büntetőeljárási törvény által előírt kétséget kizáró bizonyítás nem történt meg. 

T. Nándor másodrendű vádlott esetében az elsőfokú döntés jogerőre emelkedett, mivel az ő vonatkozásában a vádhatóság nem fellebbezett. Az elsőrendű vádlott vonatkozásában viszont igen, eleinte bűnösség megállapításáért és büntetés kiszabásáért, később pedig hatályon kívül helyezésért.

A Szegedi Törvényszék Kovalcsik Éva vezette tanácsa kedden utóbbi indítványnak megfelelően döntött, a járásbíróságot új eljárásra utasította. Indoklásuk szerint osztották az ügyészség álláspontját, miszerint

a bizonyítás hiányos volt, a megalapozott döntéshez nem állt rendelkezésre elegendő adat.

A törvényszék kifogásolta, hogy a járásbíróság kizárta a bizonyítékok közül a koszovói hatóságok felvett jegyzőkönyveket, arra hivatkozva, hogy nem lehet megállapítani, azok a büntetőeljárási szabályok betartásával készültek-e. Kovalcsik Éva felhívta a figyelmet, az első fok nincs abban a helyzetben, hogy ilyen megállapítást tegyen, mivel nem ismeri a koszovói eljárásjogot, márpedig elegendő, ha az iratok annak megfelelnek.

A másodfok végzése azt is előírja a megismételt elsőfokú eljáráshoz, hogy be kell szerezniük az ügyben kelt koszovói vádiratot, mert az is tartalmaz információkat Tomas K. cselekményeiről. Úgy tudni, hazájában végül azért nem tudták felelősségre vonni a férfit, mert Szlovákiában fogták el, Pozsony azonban nem tett eleget a balkáni ország kiadatási kérelmének, tekintve, hogy azt nem ismeri el független államként. 

Tomas K. információink szerint szabadlábon van, a másodfok nyilvános ülésén azonban csak ügyvédje jelent meg. Az ügyészség részéről senki sem jött el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »