Hatósági provokáció, vagy hangulatkeltés? Megdöbbentő videó borzolja az autósok kedélyeit

Hatósági provokáció, vagy hangulatkeltés? Megdöbbentő videó borzolja az autósok kedélyeit

A Youtube-ra felkerült felvétel kommentfala azonnal felrobbant. Sokak szerint világosan látszik, hogy a rendőrök provokálnak, mások szerint messze nem egyértelmű a helyzet. A sofőr felhívta a rendőröket is, a beszélgetést pedig rögzítette – ám tőlük sem tudott meg lényegében semmit. 

A kamionos szerint

a jelöletlen kocsi bevágott a teherautók elé, és ott 70 km/h sebességre lassított.

Az autópályán az általános sebességkorlát 130 km/h, kamionok számára 80km/h. Nyilván számítani lehetett rá, hogy a megengedettnél 10 km/h-val lassabb haladásra kényszerített teherautók közül valaki előzni fog. Így is történik – csakhogy ez nappal kétsávos pályán a KRESZ értelmében kamionok számára tilos.

A civil autó ekkor bekapcsolja a fényjelzést, és kiszedi a sorból az előző kamiont – minden bizonnyal azért, hogy megbírságolja.

A felvételen hallható, hogy a söfőr felhívta a 112-őt, hogy tájékoztassa a hatóságokat a látottakról és érdeklődjön: szabályos-e ez az eljárás. Kapcsolták neki a megyi kapitányságot, ahol néhány kérdés közben, az eset részletes ismertetése közben hirtelen megszakadt a beszélgetés. 

Hírdetés

Ha a kamionos verziója megfelel a valóságnak, akkor minimum etikátlan eljárásról van szó, hiszen kiprovokálták a szabálysértést. A Totalcar által megkérdezett szakember szerint azonban az sem kizárt, hogy a zsaruk hágták ét as KRESZ rendelkezéseit, amelyek kimondják:

„Nem szabad a járművel indokolatlanul olyan lassan haladni, hogy az a forgalmat akadályozza.”

Ugyanakkor  a videóhoz hozzászóló számos kommentelő úgy véli, a felvételből nem derül ki egyértelműen, mi történt. Szerintük pusztán annyi látszik világosan, hogy egy civil rendőrautó megkülönböztető fényjelzést használva félreállít egy kamiont – hogy miért, azt nem tudjuk meg. 

A rendőrség közleménye szerint a felvételen valójában nem rendőri intézkedés látható.

Az adott időpontban és útszakaszon nem ellenőriztek civil jellegű rendőrségi gépjárművel, a videóban szereplő gépkocsival a rendőrség nem rendelkezik.

 – írka az ORFK. 

A Totalcar megkereste a NAV-ot, ám ők is tagadták, hogy az ő autójuk szerepelne a videón. A portál érdeklődött a Közlekedési hatóságnál is, akik egyelőre még nem válaszoltak. A Totalcar szerint egyébként ők biztosan dolgoznak a videón látható Opel Zafirákkal.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »