Hatszintes holomúzeumot építenek Szalonikiben, hogy hirdesse a görögök "szégyenét"

Hatszintes holomúzeumot építenek Szalonikiben, hogy hirdesse a görögök "szégyenét"

Holokauszt-emlékmúzeum építését kezdték meg a görögországi Szalonikiben, amely állítólag zsidó lakosságának 97 százalékát elveszítette a "vészkorszakban"; a keddi alapkőletételen jelen volt Reuven Rivlin izraeli államfő is, aki egy-egy olajfát ültetett el Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel.

Ciprasz szerint az emlékmúzeum építésével "régi adósságot" törleszt az észak-görögországi nagyváros, amelynek lakosságát 40 százalékban zsidók alkották a második világháború előtt. A hivatalos történetírás szerint "a görögországi zsidók körülbelül 90 százalékát ölték meg a nácik a német megszállás alatt".

Az izraeli és német építészek tervezte hatszintes holokausztmúzeum a régi főpályaudvar mellett épül, ahol a "haláltáborokba deportált" 55 ezer szaloniki zsidót bevagonírozták. A német kormány pénzéből és a jelenleg mintegy 1300 fős szaloniki zsidó közösség adományaiból épülő intézmény közel lesz a Maurice von Hirsch német báró nevét viselő egykori zsidó negyedhez is, amelyet a megszállás alatt a németek gettóvá és tranzittáborrá változtattak.


(Haim Zach / GPO)

Az alapkőletételnél a helyi zsidó közösség vezetője, David Szaltiel zenész elmondta az AP-nek, hogy a háború idején történteket sokáig mély hallgatás övezte Szalonikiben, ezért a közösség tagjai közül sokan kételkedtek abban, hogy valaha is megvalósulhat az emlékhely, de a terv ma már a lakosság és a városi tisztségviselők erős támogatását élvezi.

A múzeum egész Görögország, sőt az egész Délnyugat-Balkán zsidó közösségeinek történetéről szól – mondta a keddi ünnepségen Jannisz Butarisz szaloniki polgármester. "A szégyenünket jelképezi. A szégyent azért, ami megtörtént, azért, amit tettünk, és főleg azért, amit nem tehettünk meg vagy nem akartunk megtenni a háború alatt és után" – tette hozzá.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »