Havasi visszaszólt Obamának

Volt amerikai kormányzati nyomásgyakorlás a Hóman-szobor ügyében, de ez nem segítette, hanem hátráltatta az ügy rendezését – tudatta a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője csütörtökön az MTI-vel.

Havasi Bertalan közleményében arra reagált, hogy Barack Obama, az Egyesült Államok elnökének mai beszédére.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője azt írta: a Hóman-szobor ügyében volt amerikai kormányzati nyomásgyakorlás, amit Orbán Viktor a leghatározottabban visszautasított. Általánosságban bármilyen külföldi nyomásgyakorlás csak hátráltatja az ügyek elintézését, és pontosan ez történt a Hóman-szobor ügyében is – fogalmazott, hozzátéve: a magyar miniszterelnök álláspontja szerint az amerikai kormány jobban tette volna, ha ezzel nem kísérletezik.

Hóman-szobor és a jó viszony

A Hóman-szobor miatt bírálta Magyarországot Barack Obama a nemzetközi holokauszt-emléknapon.

A washingtoni izraeli nagykövetségen mondott beszédében az amerikai elnök arra figyelmeztetett, hogy erősödik az antiszemitizmus, erre pedig példaként Magyarországot említette. Elmondása szerint az Egyesült Államok a magyar kormány értésére adta, hogy a jó viszony fenntartásának alapfeltétele, hogy ne emeljenek szobrot egy második világháborús antiszemita vezetőnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »