Hazánkban kávéból nyernek energiát, avagy a használt Nespresso kávékapszulák új élete

Egyre népszerűbbek a kapszulás kávék a gyors elkészíthetőség és a lefőzés pillanatáig megőrzött frissesség miatt, ám az alumínium edénykék komoly terhelést jelentenek a környezet számára.

A Nespresso azonban úgy döntött, hogy mint a kapszulás kávék piacának egyik legjelentősebb szereplője, kiküszöböli ezt a problémát.
Globális stratégia a 100 százalékban fenntartható gyártás érdekében
2009-ben útnak indított egy globális újrahasznosítási programot a „The Positive Cup” fenntarthatósági stratégiája részeként.

Ezen programon belül meghatározott célokat és kötelezettségi vállalásokat tűzött ki a kávébeszerzés, az alumínium újrahasznosítás és az ökológiai lábnyom csökkentése tekintetében.

Ez utóbbi vállalását 2013-ban túl is teljesítette.
Az újrahasznosítás során mind a kávé, mind az alu-kapszula feldolgozásra kerül. Remek adottságainak köszönhetően az alumiínum korlátlan alkalommal újrahasznosítható anélkül, hogy romlanánaka tulajdonságai. A kávéőrlemény is több módon reciklálható, például komposztáló anyagként, természetes trágyaként a mezőgazdaságban, de elektromos áram előállításhoz, vagy lakások fűtéséhez energiaforrásként is felhasználható.

Háztartásunkban takarításhoz, bőrápoláshoz alkalmazhatjuk néhány házi praktikának köszönhetően.
A Nespresso hamarosan eléri, hogy újrahasznosítási kapacitása 100 százalék legyen. A cég által gyártott egyes kávégépek oldal püaneljei már most is újrahasznosított kapszulákból készül.

Érdekesség még, hogy az eredeti alumínium alapanyagot is fenntartható forrásból szerzi be.
2012 óta Magyarországon is működteti kapszula újrahasznosítási programját a Nespresso
Eddig gyűjtőpontokon lehetett leadni a használt kapszulákat, júniustól azonban futár szolgáltatásuknak köszönhetően, ha kávét rendelünk, a kiszállítás alkalmával visszaküldhetjük az elhasznált edénykéket.
A begyűjtött alu-kapszulák a csepeli Inter-Metal recycliing Kft. újrahasznosítójába kerülnek. Itt előbb kiszárítják őket, hogy szétválaszthassák a kávézaccot és az alumíniumot. A különválasztott kávéőrleményt erőművekben villamos energia termelésre hasznosítjuk. Még a gyűjtőtasakok is újrahasznosításra kerülnek, mivel egy közeli üzemben hólapátok készülnek belőlük.
A Nespresso nem titkolt célja, hogy a kávépiacon a legjobb minőség mellett a legfenntarthatóbb márka is legyen.

Hírdetés

Ennek érdekében olyan neves partnerekkel működnek együtt, mint az Esőerdő Szövetség, a Fairtrade International, a TechnoServe, a Pur Project, vagy az IUCN.
Ha pedig másféle kapszulákat használsz, vagy ninhcs lehetőséged a leadásra, akkor kreatív csoportok tagjai is szívesen fogadják az üres edényeket, itt pedig te is találsz ötleteket barkácsoláshoz. (ide tedd be a hivatkozást:

https://www.google.hu/search?q=coffee+capsules+recycling+diy&tbm=isch&tb…)

 

 
Ha tetszett a cikk, oszd meg!

Klocsko Katalin

 

Rovatok: Zöld Válasz


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »