Hepatitisz és bélgyulladás végzett a Bajkál-tó fókáival

Hepatitisz és bélgyulladás végzett azzal a több mint 140 fókával, amelyek tetemét november eleje óta mosta partra a víz a dél-szibériai Bajkál-tónál – közölték hétfőn az irkutszki regionális hatóságok.

Az elpusztult bajkáli fókáktól vett tizenöt mintából tizenegyben találtak bélgyulladásra, három esetben hepatitiszre utaló bizonyítékokat.

Az állatok tömeges pusztulását döbbenettel fogadták a kutatók, attól rettegve, hogy esetleg járvány pusztít a ritka fókák körében.

“Teljesen kifejlett, erős példányok pusztultak el, amelyek többsége ráadásul vemhes nőstény volt” – közölték a múlt héten a hatóságok.

A bajkáli fóka vagy nerpa (Pusa sibirica) kizárólag a Bajkál-tóban honos és egyedszáma nagyjából 128 ezerre tehető.

A mongol határ szomszédságában, Moszkvától 4200 kilométerre keletre fekvő Bajkál-tó a világ legmélyebb tava, vize a Föld édesvízkészletének 20 százalékát teszi ki. A területen 1500 olyan növény- és állatfaj él, amely kizárólag itt őshonos.

A nerpa a Bajkál-tó egyetlen emlőse. Az állatok száma azután indult növekedésnek, hogy 2009-ben betiltották a vadászatukat. A szakemberek egy része szerint azonban engedélyezni kellene a fókák korlátozott vadászatát az egyre növekvő populáció kordában tartásáért.

MTI


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »