Hétfőn jelenik meg a húszezres érme

Hétfőn jelenik meg a húszezres érme

A kiegyezés 150. évfordulójára bocsát ki két emlékérmét a jegybank.

Hétfőn újabb emlékérmék jelennek meg: az 1867-es kiegyezés 150. évfordulójára egy  húszezer- és egy kétezer forintos. Ez nem újdonság, mivel a jegybank idei emlékérme-kibocsátási tervéből erről már tudni lehetett, ám most jelent meg a legfrissebb Magyar Közlönyben az érmékről szóló rendelet, melyből kiderül, hogyan mutatnak – hívta fel a figyelmet a Napi.hu.

Hírdetés

A  húszezer forint névértékű, ezüstből készült – közel 80 grammos és több mint 5 centi átmérőjű – emlékérme széle speciális, a recék csúcsa ugyanis homorúan ívelt.

Az emlékérme előlapján Deák Ferenc féloldalas portréja, a hátlapon pedig Erzsébet királyné és I. Ferenc József féloldalas portréja látható, emellett mindkét oldalon látszik az Osztrák-Magyar Monarchia kiscímerének egy részlete. A 150. évfordulóra utal a hátlapon a két évszám, amelyeket a 7-es szám köt össze.

A kiegyezés emlékére készült másik, rézötvözetű érme névértéke kétezer forint, az előlap és a hátlap megegyezik a másik érmével. Az érméket Kósa István tervezőművész tervezte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »