Hiába a botrány, a mandátum marad?

Hiába a botrány, a mandátum marad?

Simon Gábor, az MSZP országgyűlési képviselője a kirobbant botrány ellenére információink szerint még nem adta vissza parlamenti mandátumát. Kéne még pár havi fizetés?

Arról, hogy a szocialista párt egyik legbefolyásosabb embere visszaadja-e parlamenti mandátumát, az MSZP sajtóosztálya nem kívánt nyilatkozni. Közölték, hogy holnap, azaz csütörtökön várható a párt felől részletes tájékoztatás. Az –egyébként gyorsan frissülő- Országgyűlési névjegyzékben még aktív képviselőként szerepel Simon Gábor, az esetleges időátfutás miatt azonban felkerestük a Ház sajtóosztályát is. Mint megtudtuk, egyelőre nincs arról információ, hogy a szocialista képviselő bármilyen módosítást kezdeményezett volna mandátuma felől. Minderről akkor lesz nyom, ha a politikus levele eljut Kövér László házelnök felé – ez eddig nem történt meg.

A párttagság megszűnése mellett nehezen elképzelhető, hogy Simon Gábor az MSZP országgyűlési frakciójában maradhat képviselő, azonban az már sokkal reálisabb lehetőségnek tűnik, hogy a választásokig függetlenként folytatja munkáját. A képviselő 2002 óta folyamatos helyet kapott bársonyszékek között, idén januárban utalt havi bruttó tiszteletdíja 510 ezer 180 forint volt, amit kiegészítettek még 278 ezer 280 forint választókerületi pótlékkal is. A képviselőségen túl ő a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke is.

kép

Hírdetés

Simon Gábor a parlamentben

Amennyiben Simon önként lemondana, úgy valószínűleg nem járna számára végkielégítés. Amennyiben azonban az MSZP-frakcióban, vagy függetlenként kihúzza a maradék időt, úgy a választások utáni természetes mandátumvesztése (újra már nem fogják indítani, annyi biztos) után is jár neki hat havi fizetés, ami több millió forintot jelent. Mindezekről levélben kértünk tájékoztatást a Ház sajtóosztályától.

Eközben egy másik szocialista képviselő, akit szintén Simon Gábornak hívnak, az év sajtótájékoztatóját hirdette meg „Simon Gábor nem a miskolci dr. Simon Gábor!” címmel azért, hogy frakciótársa mocskát lemossa magáról. Ők ma már nem fognak össze.

A képviselők által elkövetett esetleges bűncselekményekkel kapcsolatban eddig közvetlen véleményt csak a Jobbik fogalmazott meg. Eszerint a nemzeti párt a politikusokat minősített esetként, dupla büntetéssel sújtaná, továbbá alaptörvényben rögzítenék a képviselők visszahívhatóságát is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »