Hitelesnek ismerték el a San Nicolás-i Mária-jelenéseket Argentínában

Hitelesnek ismerték el a San Nicolás-i Mária-jelenéseket Argentínában

Buenos Aires tartományban május 22-én jelentették be: Héctor Cardelli püspök elismerte a helyi Mária-jelenések hitelességét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Héctor Sabatino Cardelli, a Buenos Aires tartományban fekvő San Nicolás de los Arroyos-i egyházmegye püspöke a május 22-i szentmisén, zarándokok sokasága előtt jelentette be a püspöki jóváhagyást a San Nicolás-i Rózsafüzér Királynője-kegyhelyen.

Cardelli püspök 1990 óta követi figyelemmel és vizsgálja a helyi Mária-jelenéseket. „Tizenkét éve vagyok itt lelkipásztor, és hittel és felelősséggel követtem nyomon kezdettől a Máriával kapcsolatos eseteket. Úgy döntöttem, elismerem azok hitelességét – jelentette ki az argentin főpásztor. – Elismerem az események természetfölötti voltát; azokét az eseményekét, melyekkel Isten az ő szeretett leányán, Jézus az ő legszentebb édesanyján, a Szentlélek az ő szeretett jegyesén keresztül szeretetteljesen ki akarta nyilvánítani magát egyházmegyénkben.”

A jelenések azután kezdődtek, hogy San Nicolás de los Arroyosban több családnál „felragyogtak” a rózsafüzérek. Egy helyi asszony, Gladys Quiroga de Motta látván ezeket imádkozni kezdett a Szűzanyához, aki meg is jelent neki 1983. szeptember 25-én, karjában a gyermek Jézussal. Kék palástos, fátylas alakját ragyogó fény övezte.

Gladys mindössze négy osztályt végzett el, nemigen voltak szentírási vagy teológiai ismeretei. A Szűzanya többször is bibliai szakaszokra hívta fel a figyelmét, máskor pedig – egy hónappal az első jelenés után – egy fehér rózsafüzért adott neki, és azt mondta: „Vedd ezt a rózsafüzért a kezemből, és tartsd magadnál örökre. Engedelmes vagy, és örülök ennek. Örvendezz, mert Isten veled van.”

Hírdetés

Szűz Mária arra is kérte Gladyst, keressen meg egy bizonyos Mária-szobrot, melyet egy pápa is megáldott, és amely elfeledve nyugszik egy templomban. 1983. november 27-én, a Szűzanya utasításait követve, Gladys megtalálta a szobrot a székesegyház harangtornyában – a gyermek Jézust a karjaiban tartó Istenszülő rendkívüli módon hasonlított a jelenésben látott Máriára. A szobrot valóban megáldotta pápa, mégpedig XIII. Leó; Rómából érkezett Argentínába.

Gladys Quiroga de Motta 68 alkalommal látta Jézust, akitől szintén üzeneteket kapott. A dokumentumok tanúsága szerint Gladys kezdettől fogva megosztotta a kapott üzeneteket, és mindig készséggel állt az egyházi hatóságok rendelkezésére.

Több csodás gyógyulásról számoltak be a jelenésekkel összefüggésben, köztük egy kisfiú esetéről, aki agydaganatból gyógyult ki. Gladys az évek folyamán mintegy 1800 üzenetet osztott meg, melyek többnyire a békéről, a bűnbánatról, a szentségekről szóltak, némelyikük viszont apokaliptikus témákat, az emberiségre váró nagy szenvedéseket érintett.

Az egyházmegye egymást váltó püspökei többször megvitatták a jelenések kérdését; Domingo Salvador Castagna püspök 1987-ben kegyhely építését rendelte el, ahogy azt egy jelenésben maga a Szűzanya kérte. A kegyhelyet 1990-ben szentelték fel, és ugyanabban az évben engedélyezte a püspök az üzenetek megjelentetését. Minden évben május 22-én tömegek zarándokolnak a Mária-kegyhelyre.

Héctor Cardelli püspök elmagyarázta, mi vezette legutóbbi döntéséhez a jelenések kapcsán. Konzultált szakértőkkel és szemtanúkkal, és tisztában volt kötelességével és felelősségével, hogy felügyelnie kell a folyamatot, és esetleg közbelépni. Három kritériumot vett figyelembe a megkülönböztetés során: Természetes eredetűek az események? Lehetséges, hogy az eset a Gonosz műve? Természetfölötti eredetű az eset? Az ezekre a kérdésekre adott válaszokból bizonyosságot nyert, hogy valódiak a gyümölcsök, és többek egyszerű emberi cselekedetnél.

A jelenéseket minden esetben magánkinyilatkoztatásnak tekinti az egyház, a híveknek nem kötelességük hinni benne. Az üzeneteket megvizsgálja, nem ellenkeznek-e a Szentírással, az egyház hitbeli vagy morális tanításával. A látnokokat vizsgálat alá vetik, hogy meggyőződjenek róla, szellemi és erkölcsi tekintetben egyaránt épek-e.

Forrás és fotó: Catholic News Agency

Magyar Kurír
(vn)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »