Hitlerrel példálózott Erdogan

Recep Tayyip Erdogan török államfő a hitleri Németországot hozta föl példának a hatékony elnöki rendszerre egy újságírók előtti nyilatkozatában. Erről a török média pénteken számolt be.

Erdogan szeretné megváltoztatni az alkotmányt úgy, hogy az államfő legyen a végrehajtói hatalom feje, hasonlóan az amerikai, az orosz és a francia politikai rendszerhez.

Egy újságíró azt kérdezte tőle, amikor az elnök csütörtök este hazaérkezett szaúd-arábiai látogatásáról, hogy szerinte lehetséges-e a végrehajtói elnöki rendszer úgy, hogy közben fennmarad az állam központosított jellege. Erdogan azt válaszolta: „Erre már voltak példák a világon. Láthatja, ha megnézi a hitleri Németországot. De voltak későbbi példák is több más országban” – mondta a Dogan hírügynökség szerint.

A török ellenzéki pártok egyetértenek az Erdogan vezette kormánypárttal abban, hogy meg kell változtatni a hadsereg vezetése alatt 1980-ban megalkotott alkotmányt, de nem támogatják, hogy elnöki rendszert vezessenek be, mert szerintük azzal túl nagy hatalom koncentrálódna az államfő kezében.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »