Holnapig adott határidőt Oroszországnak Nagy-Britannia

Holnapig adott határidőt Oroszországnak Nagy-Britannia

Magyarázatot várnak a britek a múlt héten Salisburyben történt mérgezéses gyilkossági kísérletre – ellenkező esetre kemény válaszlépéseket helyeztek kilátásba. A volt orosz kémet, Szergej Szkripalt és lányát orosz idegméreggel mérgezték meg – Moszkva tagadja a vádakat, és bizonyítékot követel.

A brit vizsgálat jó nyomon halad a brit belügyminiszter szerint. A londoni hatóságok már hétfőn megerősítették, hogy orosz katonai fejlesztésű idegméreggel hajtottak végre merénylet Salisburyben. De már nemcsak a múlt heti esetet, hanem további tizenhárom, az elmúlt években bekövetkezett gyanús halálesetet vizsgálnak, ahol az orosz szál feltételezhető.

A diplomáciai nyomás megnőtt Moszkván, a brit kormány kemény szankciókkal fenyegette meg Oroszországot, ha nem reagál.

Megismételtem Theresa May miniszterelnök asszony tegnapi kijelentését az orosz külügyminiszter-helyettesnek, miszerint ma éjfélig várjuk Oroszország magyarázatát arra, hogy miként kerülhetett bevetésre egy ilyen vegyi anyag – közölte Nagy-Britannia moszkvai nagykövete, Laurie Bristow.

Brit szakértők szerint vagy óriási gondatlanság történt Moszkva részéről, hogy katonai laboratóriumokból illetéktelenek kezére kerülhetett a halálos szer, vagy Moszkva ügynökei politikai gyilkosságra használták.

Ez volt az első eset a II. világháború óta, hogy Európa földjén katonai fejlesztésű idegmérget vetettek be. Minden jel arra mutat, hogy Oroszország áll a mérgezés mögött – mondta Peter Wilson, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet brit nagykövete.

Az amerikai elnök, a NATO, az európai vezetők mind jelezték, hogy azonnal elítélik Oroszországot, ha bizonyítékokat kapnak a beavatkozásról.

Bizonyítékot, pontosabban hatóanyagmintát vár Moszkva is a britektől. Addig nem működik együtt a vizsgálattal.

Vádaskodás helyett Nagy-Britanniának a vegyifegyver-tilalmi egyezmény alapján azonnal értesítenie kellett volna a származási országot, és erre tíz napon belül kell választ adni – mondta el Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter.

Ha bebizonyosodik, hogy Moszkva áll a mérgezés mögött, akkor az azt mutatja, hogy Krím annektálása, vagy az amerikai elnökválasztási beavatkozás után Oroszország új szintre emelte az ellenségeskedést a nyugattal.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »