Holokauszt-kárpótlási csalók verik át az embereket

Egy nem létező roma holokauszt-kárpótlási programra hivatkozva személyes adatokat gyűjtenek szinte az egész ország területén azok a csalók, akik sok ezer euró összegű kárpótlást ígérve előzetes regisztrációként több tízezer forintot is elkérnek a jóhiszemű emberektől – írja a Roment.hu.

A portál szerint a gyanútlan embereket már eleve úgy találták meg a számukra teljesen ismeretlenek, hogy mint jogos igénylők jogosultak lehetnek a kárpótlási összegre. Osztrák, svájci és német alapokra hivatkozva azt állították, hogy 8000 és 12000 eurós igényt nyújthatnak be, attól függően, hogy a vészkorszak túlélőjeként, vagy azok leszármazottjaként teszik azt.

A csalók százakat azzal hitegettek, hogy az adminisztrációs igénylőlap kitöltése és aláírása után már akár karácsony előtt hozzájuthatnak a pénzhez, és előzetes költségként volt akitől kétezer, de volt akitől 20-25 ezer forintot is elkértek. A közvetítői díjért pedig százalékot kértek, mégpedig a megítélt összeg harmadát, de volt eset, amikor 80 százalékát, cserébe azt ígérték, hogy minden hivatalos papírt elintéznek helyettük.

A Romnet megjegyzi, a hetek óta tartó csalássorozat híre már a Miniszterelnökséghez, és a kormányhoz is eljutott, és a napokban Teleki László szocilista országgyűlési képviselő büntetőfeljelentést tett. 

A portálhoz eljutott információk alapján a szálak legtöbbször Szentendrére vezetnek, ahol egy bizonyos Gyuszi keresztnevű ember koordinálja a regisztrációt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »