Horvát és szlovák államfő: a két ország között nincsenek nyitott kérdések

Horvát és szlovák államfő: a két ország között nincsenek nyitott kérdések

ZÁGRÁB. Horvátország és Szlovákia két baráti ország, amely jól együttmûködik, és nincs közöttük nyitott kérdés – vélekedett egybehangzóan Kolinda Grabar-Kitarovic horvát és Andrej Kiska szlovák államfõ kedden közös sajtótájékoztatójukon Zágrábban.

Andrej Kiska kétnapos hivatalos látogatásra érkezett a horvát fõvárosba.

Kolinda Grabar-Kitarovic kiemelte, hogy idén mind a négy visegrádi ország államfõjét vendégül látta Zágrábban: Miloš Zeman cseh, Áder János magyar, Andrzej Duda lengyel és most Andrej Kiska szlovák elnököt is. Ezeket az országokat Horvátország baráti országoknak tekinti, és minél szorosabb együttmûködésre törekszik velük – hangsúlyozta.

Mint mondta: Horvátországnak és a visegrádi négyeknek sok olyan közös érdekük van, amelyekrõl beszélhetnek. A horvát államfõ ide sorolta a közlekedést, az energetikát, az Európai Unió (EU) bõvítését, a migrációt, a biztonságot, a gazdaságot és más társadalmi kérdéseket. Grabar-Kitarovic továbbá jelezte: szeretné, ha õsszel vagy jövõ tavasszal bõvített V4-csúcstalálkozót tartanának Horvátországban.

A két államfõ állást foglalt az Európai Unió egységének megõrzése mellett is, és elutasította a "kétsebességes Európa" elképzelését.

A horvát államfõ megköszönte Szlovákia abbéli támogatását, hogy Horvátország mielõbb csatlakozzon a belsõ határellenõrzés nélküli schengeni övezethez. "Ez nagyon fontos a turizmus, a biztonság, a szabad mozgás és állampolgáraink egyenlõsége miatt az EU-ban" – mondta.

Andrej Kiska kijelentette, hogy Horvátországnak fontos szerepe van a régióban. "Horvátország ösztönzõen hat a régióban, és példakép a szomszédos országok számára" – mondta Kiska, majd hozzátette: Szlovákia mindig is támogatta a régió országait abban, hogy mielõbb a közös európai család tagjaivá válhassanak.

A két államfõ egyet értett abban, hogy Horvátországnak és Szlovákiának van még tennivalója a gazdasági együttmûködés terén. Szlovákia sokat tanulhat Horvátországtól a turizmus terén, ugyanakkor Szlovákia mint fejlett ipari ország ezen a téren sok tapasztalatot adhat át Horvátországnak – fogalmazott Kiska.

Kiska úgy vélte: Horvátország biztonságos országnak számít, amelyet 400 ezer szlovák turista látogat meg évente.

A migránsok elosztására irányuló kötelezõ kvótával kapcsolatban Kiska kijelentette: a kvóta összetett kérdés, ugyanakkor a sikeres országoknak morális kötelességük segíteni azokon az embereken, akik a háborúk elõl kénytelenek menekülni.

A szlovák államfõ szerint az EU a közös értékeken alapszik. "Ez nem egy üzleti projekt, ez egy politikai projekt, egy olyan projekt, amely a kölcsönös szolidaritáson és a segítségen alapszik, így tekintek én a feladatunkra az EU-ban" – húzta alá.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »