Hunčík Péter: Orbán megadta a kilövési engedélyt a határon túl élő magyarokra

(…) Szlovákiába eleddig egyetlen migráns sem tette be a lábát, ám az előrelátó szlovák pártvezetőket az ilyen „negatív” előjelű manőverekkel nem lehet megtéveszteni.  Ne is jöjjenek, úgysem engedjük be őket! Szlovákiában nem lesznek muszlim települések! – szajkózza a miniszterelnök és vele együtt az ellenzéki pártok vezetői. Tudomásom szerint Bugár Béla volt az egyetlen közéleti szereplő, aki „európaibb” hangot ütött meg ebben a kérdésben. Nem véletlen, hogy az elmúlt hetek során épp emiatt támadják őt ellenfelei, beleértve az MKP vezetőit is. (…)

A magyar politikusok felismerték, hogy a jelenlegi súlyos helyzetben nincs idő az olyan piszlicsáré ügyek megtárgyalására, mint a szlovák nyelvtörvény vagy a kisebbségi kultúrák finanszírozása. Az Európára leselkedő muszlim veszély mellett még az olyan nagy horderejű kérdések is eltörpülnek, mint a benesi dekrétumok ügye.

Pedig az elmúlt huszonöt esztendő során a Fidesz vezetői minden adandó alkalommal felmondták a „leckét”. Ellentmondást nem tűrő hangon ismételgették a szlovák vezetőknek, hogy a benesi dekrétumok ügyében nincs pardon.

Csakhogy ezeket az „észrevételeket” akkor tették, amikor a Fidesz még ellenzékben volt. Amióta hatalomra kerültek, az a véleményük, hogy

a szlovák körtepálinka van olyan jó, mint a kecskeméti barack,

és ettől a felismeréstől a magyar–szlovák kapcsolatok azonnal megjavultak és immár ötödik esztendeje nagyszerűen működnek.

Orbán VIktor és Robert Fico 2014-ben. Kép: nol.hu

Egyszerű ez, mint a pofon. Ha az ember semmit sem csinál, akkor minden rendbe jön.  És horribile dictu, a magyar jobboldal emberei a gyűlölt baloldal képviselőivel csinálják a semmit! (…)

Mintha a magyar (szlovák) embernek  az lenne a legfőbb gondja, hogy szabadon jöhessen és mehessen! Például nyolcvankilenc előtt egyáltalán nem voltunk szabadok, és a határon sem lehetett korzózni, mégis vidámak voltunk. Nem volt semmiféle liberális lózung a toleranciáról meg a koegzisztenciáról! Magyarország magyar volt, Csehszlovákia meg csehszlovák. (…)

Néhány nappal ezelőtt a magyar parlament elnökének mégiscsak eszébe jutottak a benesi dekrétumok. Ám mielőtt megszólalt volna, átgondolta a dolgot, és úgy döntött, hogy mondanivalóján ugyan nem változtat, csak a címet írta át a borítékon, és Pozsony helyett Brüsszelnek küldte az üzenetet. (…)

Pozsonyban rögtön ráéreztek a ­kövéri szófordulatok mélyén végighúzódó diplomáciai finomságra, és udvariasan visszabólintottak a pesti kollégának: értjük a mókát, és úgy legyen. (…)

A miniszterelnök ugyanis jól tudja, hogy a kelet-európai kisebbségek előbb-utóbb úgyis beolvadnak a többségi nemzetbe, ezért nem is kíván tovább bíbelődni ezzel a kérdéssel.

Azzal a kijelentésével, hogy Magyarország a magyaroké, egyértelműen letette a voksát a nemzetállami koncepció mellett, és megadta a kilövési engedélyt a határon túl élő magyarokra. Szlovákia tehát a szlovákoké, Románia pedig a románoké. És így végre rend lesz. (…)

Azok a magyarok, akik nem akarnak asszimilálódni, jöjjenek szépen haza! Hát nem azért harcoltuk ki nekik a kettős állampolgárságot?! Ha a Kelet-Európában élő körülbelül másfél millió magyarnak csak a tíz százaléka dönt úgy, hogy Magyarországra költözik, akkor a magyar „utánpótlás” problémája migránsok nélkül is megoldódik.

És hogy ezzel végleg „elesik” Kassa, Komárom, Kolozsvár és Marosvásárhely? Istenem, több is veszett Mohácsnál.

Most már csak azokkal a fránya kisebbségiekkel kell megértetni, hogy ők ezentúl nincsenek.

Megszűntek létezni. Nem lesz könnyű bejelentés, de ha Orbán Viktor magyarázza el nekik a „problemát”, akkor elfogadják ezt a „megoldást”.

Hunčík PéterNépszabadság: Orbán megadta a kilövési engedélyt a határon túl élő magyarokra


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »