Húsvét világszerte: lábmosás és aknaszedés

Húsvét világszerte: lábmosás és aknaszedés

Külföldi születésű és nem katolikus rabok lábát is megmosta a pápa nagycsütörtök estéjén, a hagyományos húsvéti szertartáson. Az egyházfő szerint az alázatosságra és szolgálatkészségre emlékeztet a hagyomány. A Közel-Keleten aknamentesítéssel kezdődött a húsvéti időszak.

Húsvéti program a szentföldön: aknaszedés. A Jordán folyó nyugati partja, az a hely, ahol a keresztények hite szerint Jézust megkeresztelték a ’60-as évek óta zárt terület. Most egy skót civil szervezet tűzte ki célul, hogy idén húsvét és karácsony között megtisztítják a környéket. Becslések szerint 2600 aknát kell felszedniük.

Ez a terület az aknák miatt van lezárva. Aknák vannak a mögöttem látható etióp ortodox templomon belül is, ezért nem vehetik birtokba az egyházak ezt a területet. A 60-as évek végén a terroristák használták ezeket a templomokat, az izraeli hadsereg ezért aknásította el a környéket – mondta a program vezetője, Ronen Shimoni.

A Jordán folyó völgyéhez évente hozzávetőleg 600 ezer zarándok érkezik. A Jézus kereszthalálát felelevenítő körmenetre idén is több ezren voltak kíváncsiak.

A látványos keresztutat nagycsütörtök alkalmából a világ több részén megrendezték. Annak ellenére is, hogy a katolikus egyház egyébként helyteleníti a pogány elemeket vegyítő felvonulásokat.

A Vatikánban ehelyett hagyományos módon, lábmosással fordultak rá a nagypéntekre. A katolikus egyházfő csütörtök este egy börtönben 12 elítélt lábát mosta meg, köztük egyébként egy buddhista rab is volt.

A Vatikánba idén is egymilliónál több zarándokot várnak húsvétra. Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek a hívek, csak csonka misét tartanak, nem teljeset. A templomok harangjai is egész nap hallgatnak és csak a nagyszombati feltámadáskor szólalnak meg újra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »