Húsz éve halt meg Diana hercegné

Húsz éve halt meg Diana hercegné

LONDON, PÁRIZS. Húsz éve, 1997. augusztus 31-én vesztette életét autóbalesetben Diana hercegnõ, Károly brit trónörökös volt felesége.

Diana Francis Spencer 1961. július 1-jén született brit arisztokrata családban, a Lady elõnevet 1975-ben kapta meg, amikor apja Spencer grófja lett. Szülei 1969-ben elváltak, õ iskolái elvégzése után gyermekgondozóként dolgozott. 1977-ben egy vadászaton ismerkedett meg a nála tizenhárom évvel idõsebb Károly walesi herceggel, akivel 1981. július 29-én a londoni Szent Pál-székesegyházban "az évszázad esküvõjén" fogadtak örök hûséget.   

Diana egyik napról a másikra a világ legtöbbet fényképezett asszonyává vált. A félénk és tapintatos hercegnõ természetes kedvességével meghódította alattvalói és az egész világ szívét, kiérdemelve "a nép hercegnõje" nevet, népszerûségét jótékonysági célokra használta fel. A csillogó felszín mögött azonban boldogtalan nõ rejtõzött. Szenvedett a királyi családot gúzsba kötõ merev szabályoktól, hagyományoktól, viszonya feszült lett anyósával, II. Erzsébet királynõvel.   

1982. június 21-én megszületett Vilmos herceg, 1984. szeptember 15-én Harry herceg, de a szülõk egyre távolabb kerültek egymástól. Károly az esküvõ után is fenntartotta viszonyát titkos, majd egyre kevésbé titkos szerelmével, Camilla Parker Bowlesszal (akit 2005-ben feleségül is vett). A sértett és megalázott hercegnõnél 1984 után depressziós tünetek, öngyilkossági kísérletek és kóros evési rohamok (bulimia) jelentkeztek. Mindebbõl a nagyközönség egy ideig semmit sem sejtett: Lady Di manökennek beillõ alakjával és fotogén arcával, elegáns ruhákban gyakran tûnt fel a színes bulvármagazinokban, divatikonnak is számított. A hercegi pár 1992 végén költözött hivatalosan is külön, a válást tizenöt év házasság után, 1996. augusztus 28-án mondták ki. Diana 1995-ben a brit monarchiát alapjaiban megrázó interjút adott, amelyben "kissé zsúfoltnak" nevezte házasságát, "mert hárman voltak benne".   

Diana a válás után elvesztette az "Õ Királyi Felsége" címet, de megtarthatta a "walesi hercegnõ" titulust. Élete nem lett könnyebb, a minden lépését követõ lesipuskás fotósok, a paparazzik továbbra is a nyomában loholtak. 1997. augusztus 31-én éjszaka is a sajtó szenzációra éhes munkatársai elõl menekült barátjával, az egyiptomi milliomos Dodi Fayeddel, amikor autójuk egy párizsi híd aluljárójába csapódott. A balesetben mindketten életüket vesztették, meghalt a sofõr is, csak Diana testõre maradt életben.

A hercegnõ az egész világot sokkoló halála "kollektív hisztériát" váltott ki hazájában, temetésén több millióan vettek részt. A Spencerek althorpi birtokán, a hatalmas kastélypark tavának közepén, egy kis szigeten helyezték örök nyugalomra.   

Élete és halála körülményei iránt azóta sem lankad az érdeklõdés, megjelent "igaz története", könyvet írt inasa és vélt szeretõje is. Az összeesküvés-elméletek hívei – élükön Mohamed Fayeddel, Dodi apjával – ontják a feltételezéseket a végzetes balesettel kapcsolatban. A hivatalos és prózai magyarázat, mely szerint a sofõr részegen ült a volán mögé és túl gyorsan hajtott, nem találják kielégítõnek, hanem merényletet emlegetnek. Teóriájukat egy állítólag Lady Di által írt levéllel is alátámasztják, mely szerint a hercegnõ attól tartott, hogy szándékosan idéznek majd elõ balesetet, mert Károly herceg útjában áll. Úgy vélik, a merényletet a brit titkosszolgálat szervezte meg, mert a házassági terveket szövögetõ Dodi személyében muszlim ember kerülhetett volna Vilmos herceg, a trón várományosának közvetlen környezetébe. Sõt, idõrõl idõre még az az újra meg újra megcáfolt hír is felröppen, hogy Diana a baleset idején már állapotos volt. 2008-ban a londoni felsõbíróság esküdtszéke a hivatalos vizsgálat eredményétõl eltérõen nem balesetnek, hanem gondatlanságból elkövetett emberölésnek minõsítette Diana halálát, amelyért a kocsit üldözõ paparazzikat és a sofõrt tették felelõssé.   

A hercegnõ számtalan alkotást ihletett, Elton John a temetésén elõadott Candle in the Wind címû dala akkor minden idõk legkelendõbb kislemeze lett, született róla regény és zenemû, színházi elõadás. Londonban szökõkút õrzi emlékét a Hyde parkban, 2013-ban szobrot kapott Bécsben. Stephen Frears rendezõ A királynõ címû filmje a halála utáni feszültségekkel és érzelmekkel teli hétrõl szól. Életének utolsó két évét dolgozza fel a Diana címû angol életrajzi dráma, amelyben a walesi hercegnét Naomi Watts alakította. 2017 nyarán, halála közelgõ huszadik évfordulója alkalmából a Chanel 4 brit televízió Diana: In Her Own Words (Diana a saját szavaival) címmel dokumentumfilmet sugárzott. A felhasznált felvételek 1992-1993-ban, a válás bejelentése után készültek, s nem a nyilvánosságnak szánták õket. Diana teljes õszinteséggel beszél elromlott kapcsolatukról, továbbá szerelmérõl, egy királyi testõrrõl. A bemutató sokak felháborodását váltotta ki, mert nem találták etikusnak a felvételek bemutatását.   

Diana minden porcikájában modern nõ volt, vállalta önmagát, még gyengeségeit és betegségét is. Fiai is õrzik anyjuk emlékét: Vilmos az õ eljegyzési gyûrûjével jegyezte el Katalin hercegnõt, másodszülött kislányuk megkapta a Diana nevet is. Harry és Vilmos a tragédia közelgõ huszadik évfordulójára szobrot állíttat édesanyjuk emlékére Diana egykori, Vilmos és Harry jelenlegi londoni rezidenciája, a Kensington-palota parkjának nyilvánosan látogatható részén. Magyarországon 1990-ben járt a brit trónörökösi pár, Diana 1992-ben jószolgálati tevékenység keretében tartózkodott Magyarországon.

Feltépték a fájó sebeket

A két herceg soha nem beszélt a nyilvánosság elõtt édesanyjuk haláláról, melyrõl idén nyáron elõször és utoljára megrendítõ õszinteséggel meséltek több dokumentumfilmben is. Az Édesanyánk, Diana címû filmben Vilmos és Harry herceget a nézõ legszívesebben a karjaiba zárta volna, akik egy rövid idõre ismét csak az a két 15 és 12 éves kisfiúk voltak, akik váratlanul elvesztették édesanyjukat. Hasonló érzelmeket váltott ki a nemrég sugárzott A Hét nap címet viselõ dokumentumfilm, mely a temetés elõtti egy hetet mutatta be azzal kezdve, hogy a fiúk megtudták, Diana meghalt.

Idén nyáron, a Chanel 4 brit televízió Diana: In Her Own Words (Diana a saját szavaival) címmel is dokumentumfilmet sugárzott, mely miatt komolyan lecsökkent a hercegné egykori férje, Károly herceg népszerûsége. A felhasznált felvételek 1992-1993-ban, a válás bejelentése után készültek, s nem a nyilvánosságnak szánták õket. Diana ezekben teljes õszinteséggel beszél elromlott kapcsolatukról, továbbá szerelmérõl, egy királyi testõrrõl. A bemutató sokak felháborodását váltotta ki, mert nem találták etikusnak a felvételek bemutatását.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »