Húszmilliós bírságot kapott az Oberbank

Húszmilliós bírságot kapott az Oberbank

Az MNB célvizsgálatot folytatott le az Oberbank AG Magyarországi Fióktelepénél, melynek során a bank ügyfeleivel szembeni pénzkövetelések végrehajtásával kapcsolatban különböző hiányosságokra derült fény – áll az MNB sajtóközleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálata során áttekintette, hogy az Oberbank AG betartja-e a hatósági átutalások és átutalási végzések kezelésére vonatkozó pénzforgalmi jogszabályokat, illetve – az egyik ügyfelével kapcsolatos végrehajtási eljárással összefüggő gyakorlata kapcsán – a bírósági végrehajtásról szóló törvény előírásait. 

Az MNB vizsgálata megállapította, hogy az Oberbank fióktelepe a hatósági átutalásokban, és átutalási végzésben foglaltak teljesítése (a végrehajtó felé történő kifizetés) előtt több esetben levonta saját banki költségeit, jutalékait, noha az érintett számlákon lévő összegekből a végrehajtáson kívüli egyéb követeléseket a jogszabály szerint nem lehetett volna a végrehajtói követelés kiegyenlítése előtt kielégíteni.

A fióktelep nem minden esetben teljesítette határidőben a végrehajtó által kért adatszolgáltatásokat, és nem a jogszabálynak megfelelően tartott vissza, majd állított sorba egyes, a hatósági átutalások alapján zárolandó összegeket. Emellett az általa elkülönítettként nyilvántartott számlát is kivont az átutalási végzésben foglaltak teljesítése alól, amelyet valójában pénzforgalmi (fizetési) számlaként működtetett, így a jogszabályi előírások szerint azt nem lehetett volna kivonni a végrehajtási eljárás alól.

Mindezek miatt a jegybank ma közzétett határozatában kötelezte az Oberbank fióktelepét arra, hogy

hónap végéig a jogszabályi előírásoknak megfelelő rendszert alakítson ki az ügyfelekkel szembeni pénzkövetelések végrehajtásához kötődő átutalási végzések, hatósági átutalások kezelésére, különösen a sorba állításra és végrehajtói követelések elsődleges teljesítésére vonatkozó szabályok, a végrehajtói adatszolgáltatások teljesítése és a végrehajtás alól kivont számlák elkülönítése kapcsán. 

Emellett a jogsértések okán 20 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a fióktelepre. 

A feltártak kapcsán az MNB jelenleg is vizsgálatot folytat az ügy esetleges további lehetséges érintettjeinél.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »