Ideiglenesen Gabriela Matečná vezeti az oktatási tárcát

Ideiglenesen Gabriela Matečná vezeti az oktatási tárcát

Andrej Kiska államfõ csütörtökön, augusztus 31-én bízza meg az oktatási tárca vezetésével Gabriela Mateèná földmûvelésügyi minisztert. Elõdje, Peter Plavèan azután mondott le, hogy miniszterelnök augusztus 16-án távozásra szólította fel.

A távozó miniszter ugyancsak csütörtökön juttatja el az államfõhöz lemondó levelét, személyesen nem vesz részt az aktuson, tájékoztatott  az elnöki hivatal.  

Robert Fico kormányfõ azért kérte Plavèan távozását a tárca élérõl, mert a „közvélemény bizalma megrendült az oktatási tárcánál kirobbant botrányok miatt“. A kormányfõ egyúttal arra kérte a nemzetiek elnökét, a lehetõ legrövidebb idõn belül jelölje ki a poszt várományosát.

Az oktatási tárcánál július elején robbant a botrány a tudományos kutatásra szánt több száz millió eurós uniós pénzek elosztása miatt, majd Andrej Danko, SNS elnöke felmondta a koalíciós szerzõdést. Ez volt az eddigi legnagyobb, a hárompárti kormánykoalíció jövõjét veszélyeztetõ vita, amelyet várhatóan a koalíciós szerzõdés kiegészítésével zárnak le a felek.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »