Idén is nők százezrei vonultak utcára Trump ellen – demokraták és zsidó "sztárok" aktív közreműködésével

Idén is nők százezrei vonultak utcára Trump ellen – demokraták és zsidó "sztárok" aktív közreműködésével

Nők százezrei tüntettek az Egyesült Államok nagyvárosaiban a jogaikért és Donald Trump elnök ellen.

Pontosan egy évvel Donald Trump elnöki beiktatásának ceremóniája után, amikor nők százezrei tüntettek az új elnök ellen, szombaton – az egyéves évfordulóra is emlékezve – vonultak ismét utcára a nők.

Sajtójelentések szerint Chicagóban mintegy 300 ezren vettek részt a megmozduláson, New Yorkban Bill de Blasio polgármester hivatala szerint 120 ezren tüntettek, Los Angeles demokrata párti polgármestere, Eric Garcetti Twitter-bejegyzésében 600 ezer protestálóról írt. A szövetségi fővárosban, Washingtonban szemmel láthatóan jóval kevesebben voltak, mint a tavalyi megmozduláson, de így is ezrek voltak az utcán. Tüntettek még például a kaliforniai San Franciscóban és a coloradói Denverben, a texasi Dallasban és az észak-karolinai Charlotte városában is. Összesen mintegy 250 amerikai városban szerveztek megmozdulásokat.

Hírdetés

Hallatták hangjukat politikusok és közéleti személyiségek, a "művészvilág" tagjai egyaránt. Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi csoportjának vezetője Washingtonban rövid beszédet mondott, ebben "lepontozta" Donald Trump elnökségének első esztendejét, s hozzátette: "nem gyötrődünk, hanem megszervezzük magunkat". Los Angelesben Eva Longoria színésznő a demonstráción mondott beszédében kijelentette: "a szavazatotok a legerőteljesebb eszköz, ami rendelkezésetekre áll, mindenkinek, aki abban a privilégiumban részesül, hogy szavazhat, voksolnia kell".

Az Egyesült Államokban egyébként decemberben a nők körében 3,7 százalékos volt a munkanélküliek aránya, míg az átlagos munkanélküliség 4,1 százalékos volt.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »