Idén még nem érjük el az inflációs célt

Idén még nem érjük el az inflációs célt

Megoszlanak a vélemények arról, hogy mekkora lehet az idei infláció, a lapunk által megkérdezett elemzők 2,6 százalékos konszenzusa 1,7 és 3,2 százalék között változott.

A Világgazdaság elemzői kon­­­­­­­­­szen­­zusa szerint 2017 teljes évében 2,4 százalékos infláció várható, 2018 teljes évében pe­­­dig 2,6 százalék lehet a fogyasztói árindex emelkedése. A tavalyi adat­­ban nem volt nagy eltérés, ami nem is csoda, hiszen a 12 adatból már 11 hónap számai rendelkezésünkre állnak, így nem csoda, hogy kivétel nélkül minden általunk kérdezett elemző 2,3 vagy 2,4 százalékos inflációt vár 2017-re. Más a helyzet a 2018-as adatokkal, erről már megoszlott az elemzők véleménye: nagy eltérésekkel számoltak a szakértők, a skála 1,7 és 3,2 százalék között változott. Az elemzői konszenzus 2,6 százalékos értéke még így is 0,1 százalékponttal magasabb a Magyar Nemzeti Bank (MNB) decemberi Inflációs jelentésében található előrejelzésnél, amely 2,5 százalékos árindex-emelkedést prognosztizál 2018 teljes évére.

A decemberi inflációs adatot a bázishatás határozza meg, az olajár 2016 utolsó hónapjában ugyanis nagymértékben növekedett, emiatt a drágulás mértéke 2017-ben alacsonyabb lehet – mondta a Világgazdaság kérdésére Virovácz Péter. Az ING Bank makrogazdasági elemzője hozzátette: idén a szolgáltatások béremelések miatt növekvő ára felfelé, az áfacsökkentések viszont lefelé húzhatják az árindexet.

Németh Dávid a maginfláció szerepét emelte ki, véleménye szerint a mutató vagy stabilan 2,6 százalék marad, vagy akár 0,1 százalékponttal emelkedhet. Az év elején az áfacsökkentés is hozzájárul az infláció alacsony szintjéhez, az év végére pedig fenntarthatóan elérheti az árindex növekedése a 3 százalékos szintet – tette hozzá a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője. Németh Dávid szerint kérdéses, hogy mi lesz a hatósági áras termékekkel, amelyek a béremelések miatt hosszú távon nem fenntarthatók, és az ágazatoknak pluszforrásra lenne szükségük a biztonságos működéshez.

Az MNB 3 százalékos inflációs célját már idén nyáron elérhetjük átmenetileg, azonban később visszaesésre számít Gárgyán Eszter, a Citibank vezető elemzője. Fenntartható módon 2019 első fél évében érhetjük el az inflációs célt az elemző véleménye szerint. Júniusig 2-sel kezdődhet a magyar árindex növekedési adata Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője szerint, azonban ezután is lassú felfutásra számít, fenntarthatóan csak év végén érheti el az infláció a 3 százalékot. Nyeste Orsolya kiemelte: benne van a pakliban, hogy 3 százalék felett alakulhat az adat, ám az inflációs sáv felső, 4 százalékos határát valószínűleg nem közelíti meg.

A legalacsonyabb inflációt Dunai Gábor várja 2018-ra. Az OTP makroelemzője szerint idén az átlagos drágulás mértéke csupán 1,7 százalék lesz, és az MNB 3 százalékos célja legkorábban 2019 második felében érhető el. Ennél is kevésbé pontosan prognosztizált Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági elemzője, aki szerint 2018-ban vagy 2019-ben érheti el fenntarthatóan az infláció a 3 százalékos MNB-célt.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »