Ifj. Michal Kováč elrablása: ellentmondások Kosík nyilatkozatában

Ifj. Michal Kováč elrablása: ellentmondások Kosík nyilatkozatában

POZSONY. Szlovákia haza szeretné hozatni a szlovák titkosszolgálat volt munkatársát, źuboš Kosíkot azért, hogy tanúskodhasson ifj. Michal Kováč külföldre hurcolásának ügyében.

źuboš Kosík is tagja volt annak a kommandónak, amely 1995-ben részt vett ifj. Michal Kováč Ausztriába hurcolásában. Most azonban mást vallott, mint karácsony előtt. Akkor azt állította, hogy az akciót Michal Hrbáček, a szlovák titkosszolgálat (SIS) képviselője, őt pedig Jaroslav Svěchota, a SIS igazgató-helyettese irányította. Újabban azt mondta, hogy az emberrablást a SIS hajdani igazgatója, Ivan Lexa vezette.

Ez ügyben Kosík Lexával együtt a 13 vádlott egyike. Michal Serbin ügyész még 2000-ben emelt vádat ellenük. Kosík jelenleg az afrikai Mali börtönében raboskodik, ugyanis eredetileg ott rejtőzött el. 2016 novemberében nemzetközi elfogatóparancs alapján, más ügyben vették őt őrizetbe, majd váltóhamisítás miatt 14 évnyi börtönbüntetésre ítélték.

Az igazat akar mondani

Kosík még karácsony előtt a Sme napilapnak egyebeken kívül azt nyiltkozta, hogy az igazat akarja elmondani az emberrablásról. Most a napilapnak az akkori kijelentéseit kiegészítette, miközben Lexára is kitért. „Mindent Ivan Lexa irányított. A SIS munkatársainak elhurcolással kapcsolatos valamennyi lépéséről tudott" – nyilatkozta Kosík. Hozzátette: az akciót a közelben levő szolgálati kocsijából Jaroslav Svěchota, a SIS akkoi igazgató-helyettese irányította, Lexa pedig az irodájából utasította őket. Kosík leszögezte: tudatában van tette jogi következményeinek, és sem kábítószert, sem pedig alkoholt nem fogyasztott, illetve senki semmire sem kényszerítette őt.

Milan Žitný biztonsági elemző úgy véli, hogy Kosík kijelentéseivel „felkeveri a vizet“. Szerinte Kosík nem tudhatott arról, hogy az akciót Lexa irányította, mert nem állt vele kapcsolatban, hiszen ő akkoriban rendőrként semmiféle viszonyban sem volt a SIS-szel. Úgy tudja: Kosík azon emberek közé tartozott, akik ifj. Kováčot kihúzták a kocsiból. Utasításait állítólag Hrbáčektől kapta.

Kosík vallomásában azt is állította, hogy ő személyesen nem is vett részt az embrerablásban, mert augusztus 31-én leadta a felszerelését, ugyanis végzett a rendőrségnél. Lexa ügyvédje, źubomír Hlbočan azt mondta, hogy Kosík 25 év elteltével csak magára akarja vonni a közvélemény figyelmét…

Célirányos?

Robert Kaliňák belügyminiszter szerint Kosík mostani kijelentései „célirányosak“. A miniszter szerint az a kérdés, hogy mindezt miért nem korábban vallotta be.

Martin Kanás, Kosík ügyvédje sem tudja, hogy az ügyfele most miért akart vallomást tenni, talán az a tény is befolyásolta őt, hogy éppen Maliban van fogságban. A Pravdának hozzátette: mindezt nem ő tanácsolta neki, Kosík önként teszi, amit tesz. Bár a vonatkozó ügyiratokat még nem olvasta végig, de ez ügyben is vállaja Kosík jogi képviseletét.

Eközben Hrbáček a Nový časnak tagadta, hogy részt vett volna az emberrablásban. Serbin vádjaival nem ért egyet. Őt ez ügyben is Peter Filip ügyvéd képviseli, aki mindaddig nem akarta véleményezni Kosík kijelentéseit, amíg Hrbáček nem hatalmazta fel őt a teljeskörű jogi képviseletére.  

Kosík a Sme napilap szerint az emberrablás másik szemtanúja, Róbert Remiáš meggyilkolásáról is vallomást akar tenni. A meghallgatására vonatkozó kérvényt közvetítőkön keresztül e-mailben küldte el a főügyészségnek. Megkérdezte, hogy a vallomását milyen módon kell kézbesítenie.

Problémát jelenthet Mali

A főügyészség megerősítette, hogy megkapta az említett e-mailt. Kosík tanúvallomásának Maliból történő kézbesítése azonban problémát jelenthet, azt az ügyvédek ugyanis megtámadhatnák. Lucia Kurilovská büntetőjoggal foglalkozó szakember azt mondta, hogy a fogva tartott Kosík kihallgatását Maliban nagyon bonyolult biztosítani, azt elképzelhetetlennek tartja. Szlovákia és Mali bűnüldöző szervei ugyanis nem kötöttek egymással kétoldalú szerződést, ezért a szlovákok ott nem hallgathatnak ki tanúkat, illetve a Szlovákiának történő kiadása is problémát jelenthet – magyarázta Kurilovská. Szerinte az egyetlen járható út az lehet, hogy Kosíkot valamiképp mégis kiadják Szlovákiának, ahol majd kihallgathatják őt. 

Az igazságügyi tárca már több lépést tett Kosík Maliról történő kiadása érdekében. A tárca szóvivője a Pravdát arról tájékoztatta, hogy egyebek mellett április végén Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter írt levelet az ottani illetékes szerveknek, amelyeket tájékoztatott a Kosíkot is érintő eset kivizsgálásának fontosságáról. Szeptemberben  Mali kormányfőjének és igazságügyi miniszterénei is írt, kérve őket arra, hogy nyújtsanak információkat a Kosík kiadásával kapcsolatos fejleményekről. „Mali illetékes szerveinek az állásfoglalásával még nem rendelkezünk“ – szögezte le a tárca szóvivője. Kaliňák miniszter ugyancsak közben akar járni Kosík kiadása érdekében, ezt a külügyminiszter közreműködésével tenné meg.

Ifj. Michasl Kováč elrablásának ügyét tavalyig fedezték az ún. mečiari amnesztiák, ezért az nem kerülhetett a bíróság elé. Tavaly azokat a parlament törölte, amit az alkotmánybíróság is megerősített. Eddig azonban kérdéses, hogy ez ügyben mikor kezdődhet a bírósági tárgyalás.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »