Igazán büszkék lehetünk az erős zsidó és cigány kulturális életre Budapesten

Igazán büszkék lehetünk az erős zsidó és cigány kulturális életre Budapesten

Budapest őrzi azoknak a hősöknek az emlékét, akik emberek tudtak maradni az embertelenségben és a remény hordozói voltak a kétségbeesés idején – mondta dagályos, hűségesküvel felérő beszédében Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes vasárnap Budapesten, a "holokauszt" magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen.

A rendezvény keretében koncertet tartottak Ádám László szalézi szerzetes, embermentő emlékére a Terror Házánál, ahol a Fidesz-KDNP-s főpolgármester-helyettes kiemelte: a fájdalmas és keserű múltat nem elfelejteni kell, hanem "megérteni, feldolgozni és láthatóvá tenni".

Az emlékezés során pedig "nemcsak az áldozatok emléke előtt hajtunk fejet, hanem minden olyan hős előtt is tisztelgünk", akik "tanúbizonyságot tettek emberségből, áldozatvállalásból" – mondta fel a jól betanult leckét a főpolgármester-helyettes asszony-.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra, akit a Fidelitasban még Szentkirályi Alexandra néven ismerhettek, csak felvette Századvég-vezető férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf nevét, kitért arra: az emlékezés nemcsak a múltról, hanem legalább annyira a jelenről és a jövőről is szól, az "őszinte", "tisztességes" emlékezés segít "őszintébb, egyenesebb és tisztességesebb jelent éljünk meg és jövőt alkothassunk".

Hozzátette: a főváros vezetése mindent megtesz azért, hogy az emlékezés "méltó, elegáns és őszinte legyen".

Erős és büszke budapesti zsidó és cigány kulturális élet

Hírdetés

Szavai szerint "Budapest életének teljes szövetébe beépült a 2. világháború poklában elpusztult honfitársaink emléke. Az emlékművek, az egykori gettó felújított épületei, az ünnepségek és fesztiválok, az erős és büszke budapesti zsidó és cigány kulturális élet, a virágzó egyházi kultúra egyaránt azt bizonyítja, hogy Budapest velük, a holokauszt áldozatainak emlékét és kultúráját őrzőkkel együtt teljes és egész".

Az emlékkoncert végén a résztvevők mécseseket helyeztek el a Terror Háza falánál az ún. holokauszt és a kommunizmus áldozatainak emlékére.

A megemlékezésen részt vett mások mellett Ábrahám Béla, a szalézi rend magyar tartományának vezetője, Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház zsinatának világi elnöke és Győrfi László, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség alelnöke.

Az Országgyűlés 2000-ben, az első Orbán-kormány alatt meghozott döntése értelmében 2001 óta minden évben április 16-án tartják a "holokauszt" magyarországi áldozatainak x az n-ediken emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

(MTI nyomán)

Korábban írtuk: Mindenki készítse elő az ünneplőjét: holnap megint nagyon fontos holonap lesz


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »