Így fest majd az egy kilométeres felhőkarcoló

Tovább folyhat a szaúdiak megalomán projektje, megvan a toronyra az 1,23 milliárd dolláros fedezet. Arról ugyan nem számoltak be, hogy hány halott munkás fér bele a büdzsébe.

Vasárnap adott ki egy sajtóközleményt a szaúdi kormány, miszerint létrehozott egy alapot a helyi Alinma Investment, valamint a Jeddah Economic Company, ami fedezetet biztosít többi között a Királyság toronyra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a most bezsebelt 2,2 milliárd dollárból nemcsak a felhőkarcolónak kell felépülnie, hanem a 20 milliárd dollárra becsült Királyok városa projekt első lépcsőjét is tető alá kell hozni. Utóbbi lépés azt jelenti, hogy másfél négyzetkilométeren 3,3 millió négyzetméternyi többcélú épületet kell felhúzni (csak összehasonlításképpen a Westend 194 ezer négyzetméter).

Bin Laden és a herceg

A Vörös-tenger partján, Dzsiddában található hatalmas léptékű építkezés mögött Al-Waleed bin Talal herceg áll, akit egyszerűen csak a Közel-Kelet leggazdagabb emberének hívnak. A fő építési vállalkozó a Binladin Group – igen, az a Bin Laden –, a tervezéssel pedig a chicagói Adrian Smith + Gordon Gill Architecture lett megbízva, akik a jelenlegi rekordert, a Burdzs Kalifát is jegyzik.

Az eredeti tervek szerint a torony egy mérföld (1,6 km) magas lett volna, de a talaj minősége miatt kénytelenek voltak ettől elállni. A tartóoszlopoknak így is 360 lábra, közel 110 méter mélyre kell nyúlniuk, hogy megtartsák az óriást. A magassága ugyanakkor még pontosan nem ismert, hiszen mint a New York-i felhőkarcoló-építés hőskorában, itt is titkolóznak, ahogyan a közelmúltban a Burdzs Kalifánál is – írja az Architizer.com, ahol további képeket is talál.

Hírdetés

A torony kapaszkodótüskéi. Kép: architizer.com

A formája, melyet a tervezők elmondása szerint egy sivatagi növény levele inspirált, segít majd ellenállni az elemeknek. Ezenfelül az épület fog otthont adni az eddigi legmagasabb mesterséges kilátónak, mely a 157. emeleten foglal majd helyet, a torony egyébként legalább 200 emeletes lesz. A jelenleg tudható információk szerint 12 mozgólépcső és 59 lift operál majd benne, utóbbiakból öt kétemeletes lesz. Külön érdekesség, hogy a liftek nem tudnak majd a „normál” felhőkarcolókban használt testvéreik sebességével utazni, ugyanis a légnyomáskülönbség rosszulléthez vezetne.

A kilátó közel 30 méteres lesz, eredetileg helikopterleszállónak szánták. Kép: architizer.com

Az építkezés egyébként jó ideje folyik már, most a 26. emeletnél tartanak, és várhatóan eddig nem látott mérnöki megoldások lesznek szükségesek, hogy a 80 ezer tonna acélt, valamint a rengeteg betont az „égbe pumpálják”. A Daily Mail cikke azt valószínűsíti, hogy a kistestvérnél alkalmazott technikát másolják, ahol is 169 ezer köbméternyi betont nyomtak fel egy csövön át a magasabb emeletekre, mindezt éjszaka, amikor elég hűvös volt a beton számára, hogy megkössön. A CNN által közzétett promóvideóból is az derül ki, hogy hasonló mennyiségű betont fognak felhasználni. Az animáció egyébként a húszmilliárdos projekt egészébe betekintést enged, így láthatjuk, hogy gyakorlatilag egy ultramodern város létrehozásáról van szó.

Emberiesség?

Ugyanakkor komoly aggályokat vetnek fel a közel-keleti munkakörülmények, melyre a katari foci-vb előkészületei is ráirányították a figyelmet (a témába vágó cikkünket az alábbi linken olvashatja). Az Archi-ninja.com is arra a Human Rights Watch által jegyzett dokumentumra hívja fel a figyelmet, mely szerint a helyi államok tudatosan elfedik a rendszerint távol-keleti munkások körülményeit. A Burdzs Dubaj építése során például becslések szerint 10-12 ezren dolgoztak, de csak egy hivatalos halálos áldozat szerepel a könyvekben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »