Így öl a békagyilkos gomba

Világszerte pusztítja egy gombafaj a békákat és más kétéltűeket. A legújabb kutatások kiderítették: a gyilkos gombák Kelet-Ázsiából származnak – mondta az InfoRádió „Szigma – A holnap világa” című magazinműsorában Vörös Judit, a nemzetközi kutatás magyar résztvevője.

Vörös Judit, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója is részt vett a londoni Imperial College vezette nemzetközi kutatásban, amelyben új információk kerültek napvilágra a kétéltűeket világszerte pusztító gombákról. A szakemberek azt már korábban megállapították, hogy

A kitridgombák világszerte elterjedtek, de mostanáig nem volt világos, hogy a kórokozó gyilkos változata honnan indult és terjedt szét.

Vörös Judit az InfoRádiónak elmondta, hogy ez egy kórokozó, amely bizonyos kontinenseken megtalálható a békák bőrén, de ott nem igazán okoz problémát a kétéltűek körében. Ha azonban más kontinensekre jutva olyan kétéltűeket fertőz meg a gomba, amelyek még nem találkoztak vele, akkor könnyedén megfertőzheti őket. Ekkor alakul ki az úgynevezett kitridiomikózis nevű betegség, amely

a békák pusztulását is okozza.

Hírdetés

A betegség az állatok bőrét támadja meg, felborítja a víz- és elektrolitegyensúlyt, és végül szívleálláshoz vezet. Vörös Judit azt is elmesélte, hogy a tudomány fejlődésével új generációs, modern technikákkal teljes genomszekvenálást lehetett végezni, és sikerült a kétéltűeken izolátumokat készíteni.

„Ez a genomszekvenálás mutatta meg azt, hogy

Így sajnos a gomba egyre virulensebbé vált, és már hétszáz kétéltűfajról mutatták ki” – emelte ki a szakember.

A gomba terjedése természetes úton megy, más élőlények terjesztik. például vízimadarak a lábaikkal, vagy a patakok is.

– mondta Vörös Judit.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »