Így törölhető rólunk a Google emlékezete

Így törölhető rólunk a Google emlékezete

Mert simán előkutathatóak a keresési adataink, vagyis mindaz, amire csak rákerestünk a weben. De kigyomlálhatóak is.

Kevéssé ismert, hogy a Google Saját tevékenységek oldalán a guglis, tehát például a Gmailes felhasználónév és jelszó párossal minden előzetes internetes keresésünket láthatjuk.

Ide kattintva, vagy a böngészőbe írva https://myactivity.google.com juthatunk a titkosított oldalra.

Google keresesi elozmenyek

Ugyanitt azonban nem csak nézelődhetünk, hanem törölhetünk is.

Ha például nem vagyunk biztosak benne, hogy a jelszavunkat csak mi tudjuk, vagy más aggályaink támadtak, a Google által egyébként védett adatokat eltávolíthatjuk a keresési előzményeinkből.

A törlés hátránya, hogy a keresőóriás az eddig feltett kérdéseink alapján (is) ad válaszokat a kereséseinkre. Így kapunk pontosabb feleleteket például a napi ingázás közlekedési adataira a lakóhely és az iskola-munkahely között, vagy válogatja ki nekünk az éppen nézett oldal az érdeklődésünkhöz közelebb álló hirdetéseket.

Hírdetés

Utóbbi persze kínos lehet, ha valaki a kijelzőnk-képernyőnk mögött állva az előbukkanó hirdetések tartalma révén szembesül érdeklődésünk kevésbé nyilvánosnak szánt vonatkozásaival.

Szűrőfeltételekkel viszonylag pontosan beállíthatjuk, mit kívánunk törölni: csak a Youtube, csak az androidos, csak a térkép szerinti kereséseinket – vagy mindet.

mobilon adattorles

Ha már erre kattintgatunk, érdemes bekukkantani a bal felső menüben az „Egyéb Google-tevékenység” menüpont alatt elérhető helyelőzményekbe is.

helyelozmenyek

Ez bekapcsolt mobilos helymeghatározás esetén egészen meghökkentő részletességgel, napra és órára pontosan nyilvántartja, hogy merre jártunk. Kevésbé paranoiás felhasználóknak némi múltba révedés gyanánt akár jól jöhet a böngészése.

Az „Egyéb Google-tevékenység” menüben kikapcsolható a hirdetések előzőekben említett „személyre szabása” is.

hirdetesek


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »