Így történik a békés határrevízió

Így történik a békés határrevízió

Közel hét évtized „hontalanság” után állampolgárságot kap szombatra virradóra az indiai–bangladesi határvidék mintegy ötvenezer lakója.

Augusztus 1-jére virradóra India a Banglades területén található 111 enklávéját hivatalosan elcseréli a területén található 51 bangladesi földdarabra a két ország között júniusban ratifikált megállapodás értelmében. A több mint 4000 kilométer hosszú indiai–bangladesi határt rendező egyezséggel India mintegy 40 négyzetkilométer területet vesztett. A két nemzet illetékesei helyi idő szerint péntek éjfél után egy perccel kitűzik saját nemzeti lobogójukat a szóban forgó enklávékon.

A szerződés által érintett területek lakói maguk dönthettek arról, hogy melyik nemzethez akarnak tartozni. Az Indiában található bangladesi enklávék mind a 14 854 lakója indiai állampolgárságot igényelt, és ugyanígy tettek 979-en a Bangladesben lévő indiai területrészek 39 176 lakója közül.

Ki sem mozdulhattak az enklávéból

Hírdetés

Mivel az indiai és bangladesi enklávék lakói az ország többi részétől el voltak zárva, nem nagyon tudtak kapcsolatba kerülni a kormányukkal, ahogy az sem velük. Személyazonosságukat igazoló dokumentum hiányában nem utazhattak el és nem vállalhattak törvényesen munkát az enklávé határain kívül, nem járhattak iskolába, nem vehettek igénybe kórházi ellátást, ahogy nem jutottak ivóvízhez és áramhoz sem. Ezeknek az embereknek a többsége nagyon szegény, és abból él, amit megtermel.

„Nagyon szokatlan, hogy egy ilyen jelentős földcsere teljesen vérontás nélkül megy végbe” – mondta Diptiman Szengupta, aki aktivistaként az enklávék cseréjéért küzdött.

Most az a feladat, hogy a dakkai és az újdelhi kormány elkezdje az eddig elhanyagolt területrészek fejlesztését, mondta Anukul Roj, a Kuhlibari nevű enklávé vezetője. „Ez a küzdelmünk következő szakasza” – tette hozzá.

Háromszáz éves vita

Az India és Banglades közötti területi viták az 1713-as évre vezethetők vissza, amikor a helyi bengáli uralkodók a mogulokkal aláírtak egy szerződést, amely alapján a felek enklávékat hoztak létre az ellenséges területen. Amikor a britek 1947-ben visszavonultak az indiai szubkontinensről, megoldatlanul hagyták a problémát. Az 1971-ben függetlenné vált Banglades és India már 1974-ben megegyezett az enklávék cseréjéről, de aztán évtizedeken keresztül nem történt semmi előrelépés az ügyben. Végül Újdelhi és Dakka idén június elején ratifikálta a határszerződést.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »