Íme a "világ leghumanistább hadseregének" egyik gyilkos fegyvere – kiválóan használható a civil lakosság ellen

Íme a "világ leghumanistább hadseregének" egyik gyilkos fegyvere – kiválóan használható a civil lakosság ellen

Palesztin emberjogi csoportok azzal vádolják a „világ legerkölcsösebb hadseregét”, hogy a Gázai övezetben a flechette-nek nevezett (francia szó, jelentése dárda) lövedékeket használ, amely robbanásakor több ezer (öt-, sőt hétezer) kis gyilkos nyilacskát szór szét.

Július 17-én hat flechette lövedéket lőttek ki izraeli tankok a Hán Junisztól keletre található Khuzaa település közelében – állítják palesztin emberjogi szervezetek. Egy 37 esztendős palesztin nő, Nahla Khalil Najjar a mellkasán sérült meg a támadás során.

Hírdetés

Az izraeli terroristák – a nyilvánvaló bizonyítékok hatására – nem merték egyértelműen tagadni a pusztító lőszer használatát. A flechette bevetésére vonatkozó kérdésre válaszul a gyermekgyilkosok szóvivője a következő semmitmondó választ adta: „A hadsereg csak olyan fegyvereket vet be, amelyek a nemzetközi jog szerint törvényesek, és a fegyveres konfliktusok szabályainak megfelelően használja azokat”.

A tankokról kilőhető flechette a levegőben robban, és elsősorban emberek megölésére használatos. Eredetileg egyetlen ilyen lövedék körülbelül ötezer darab 3,75 centiméter hosszúságú nyílhegyet tartalmazott. Az izraeli hadiipar azonban olyan változatot fejlesztett ki, amely hétezer gyilkos nyilacskát szór szét. Az eszköz 30 méterrel a megcélzott tárgy vagy személy előtt robban. A kilövéskor hátráltató rendszer tartja vissza a lövedék robbanását. Röppályájának utolsó szakaszában sárga por szóródik szét, amely jelzi a találat pontos helyét, majd a másodperc töredéke múltán fölrobban, és kiszabadul belőle a több ezer nyilacska. A félelmetes eszköz több ezer (a legújabb izraeli fejlesztés eredményeképpen 7 ezer), vasból készült nyilat lövell szét 300 méteres távolságra előre, oldalirányban pedig 90 méterre.

Az izraeli hadsereg az amerikai gyártású flechette lövedéket első ízben az 1973-as októberi háborúban vetette be. Később az 1982-ben kirobbant, és jó egy évtizedig tartó első libanoni háborúban is nagy előszeretettel alkalmazta a hadszíntereken és a polgári lakosság ellen egyaránt. Izrael a 2000-ben kitört második palesztin intifáda idején ugyancsak a Gázai övezetben vetette be a flechette lövedéket.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »