Indiában eddig kötelező volt lejátszani a himnuszt a mozikban, de ennek vége

Indiában eddig kötelező volt lejátszani a himnuszt a mozikban, de ennek vége

A bíróság 2016 novemberében arról határozott, hogy a vetítések előtt le kell játszani az ország himnuszát az indiai mozikban. A rendelkezés indoklása szerint ezzel szerették volna hazafiasságra nevelni az állampolgárokat.

India nemzeti himnuszát, a Dzsana-gana-manát, Rabindranath Tagore Nobel-díjas indiai író, költő írta és a zenéjét is ő komponálta. A szerzeményt India függetlenné válása után, 1950-ben fogadták el hivatalosan az ország himnuszának.

A legfelsőbb bíróság most azért vonta vissza a korábbi rendelkezést, mivel aggasztó módon elszaporodtak az agresszív nacionalista megnyilvánulások. Számos embert vettek őrizetbe azért, amiért bántalmazták a himnusz alatt felállni képtelen mozgássérülteket és a muzulmán kisebbséghez tartozókat, akik ülve maradtak.

Végül a kormány fordult a legfelsőbb bírósághoz, hogy ne legyen kötelező a himnusz lejátszása. A bíróság ugyanakkor egyértelműen kijelentette, hogy amennyiben a mozi dönt úgy, hogy játssza a himnuszt, akkor a közönségnek meg kell adnia az illő tiszteletet és fel kell állnia, ez alól csak a mozgássérültek kapnak felmentést.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »