Ingatlanos átverés: rács mögött a tettes

Sokakat becsapott az az ingatanokkal trükköző férfi, aki a hatóságok gyanúja szerint milliárdos kárt okozott ügyfeleinek be nem váltott ígéreteivel. A budapesti cég vezetője a piaci árnál jóval olcsóbb ingatlanokat kínált ügyfeleinek befektetésükért cserébe, ám közülük sokan pénz és lakás nélkül maradtak. A férfinál kedd este tartottak házkutatást, majd a rendőrség kezdeményezte előzetes letartóztatását. Úgy tudjuk, hogy a férfi nem más, mint az IBH Depo Zrt. ügyvezetője, Sz. Zoltán, akinek cégével szemben az elmúlt hónapokban záporoztak a feljelentések.

A rendőrség tájékoztatása szerint a 48 éves Sz. Zoltán egy zártkörűen működő részvénytársaság képviselőjeként – 2013 márciusa és 2016 márciusa között – összesen 70 személyt tévesztett meg oly módon, hogy számukra olyan ingatlanokat ajánlott áron alul megvételre, amelyek banki hitelét az előző tulajdonosoknak nem állt módjukban fizetni. A férfi a sértettekkel előszerződést kötött, amely alapján a vásárlók a vételár egy részét vagy egészét megfizették a cég számára. Értesüléseink szerint olyan is akadt a pórul járt ügyfelek közt, aki egy olyan ügyvéd letéti számlájára fizette meg a vételárat, aki szintén kámforrá vált, s akit azóta a Magyar Ügyvédi Kamara megfosztott igazolványától. Egyébként ellene is eljárás van folyamatban.

A cégvezető azt ígérte, hogy az előlegként, illetve a vételárként kapott összegből megvásárolja a hitellel terhelt ingatlanokat, azonban ez már az előszerződések megkötésekor sem állt szándékában – írta a rendőrség. Hozzátették, a férfi szándékosan megtévesztette a vásárlókat és ezzel közel másfél milliárd forint kárt okozott nekik. Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya üzletszerűen jelentős kárt okozó csalás bűntett miatt folytat eljárást.

Hírdetés

A Magyar Nemzetnek nyilatkozott az egyik károsult, aki egy kétgyermekes egyedülálló anyuka. Mint mondta, 2013-ban került kapcsolatba az IHB Depoval, amely közvetítőként lépett fel egy XI. kerületi ingatlan megvásárlásához. Az anyuka 29 millió forintos vételárat fizetett a lakásért egy ügyvédi letétszámlára. A társaság szerződésben vállalta, hogy tehermentesíti a banki hitellel terhelt ingatlant és átruházza rá a tulajdonjogot a letétbe helyezett összegért cserébe. A cégnek ez nem sikerült a szerződésben kikötött határidőn belül, ezért módosították a dátumot, ám később sem jártak sikerrel. A pórul járt vevő közben mintegy 10 millió forintért felújította a lakást, amelynek máig nem tulajdonosa. A céget azóta nem, vagy csak nehezen tudja utolérni. A pénz nincs meg, ő pedig két szék közül a padlóra esett. 

Ráadásul a szóban forgó ingatlan az IHB Depo tulajdonába került időközben, amit összesen 23 bírósági végrehajtás terhel. Mivel a cég több károsultja is elindította a végrehajtást a társaság ellen, a nő ingatlana is veszélybe került az eljárás során. Az anyuka a tulajdonjog megszerzésére irányuló kérelmet nyújtott be a bíróságra, azonban lakását elárverezték. 

Az őrizetbe vett férfi egyébként szeptember végén nyilatkozott az atlatszo.hu portálnak. Sz. Zoltán akkor azt hangsúlyozta, hogy mindenkit kártalanít, csak ehhez még időre van szüksége. Azt állította, hogy saját tulajdonú lakásokkal és házakkal üzletelt, amelyeket ingatlanirodák révén nézett ki. Beszélt arról is, hogy 2014-ig nagyon jól mentek a cég ügyei, magas profitot ért el, és emiatt számos irigye akadt az ingatlanpiacon.

Azt állította, hogy a gondok az egyik befektető „húzása” miatt keletkeztek. Ezért leállítottak minden kereskedelmi tevékenységet, és az ügyfelek kifizetése érdekében minden kintlevőséget behajtanak. Akkor megjegyezte azt is, hogy a rendőrségi feljelentést tett ügyfelek nagyjából egyharmadát már kifizette, és a többieknek is minél előbb teljesíteni szeretne.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »