Ingyenes tömegközlekedéssel kísérletezik Dunkerque

Igazi közlekedési forradalomra szánta el magát a franciaországi Dunkerque városa: a 200 ezres agglomerációban ingyenessé teszik a tömegközlekedést. A kísérlet már tart, egyelőre hétvégenként lehet ingyen utazni a buszokon, 2018-tól pedig minden nap ingyenes lesz – írja az AFP hírügynökség. 

Az ötletgazda polgármester, Patrice Vergriete szerint a kísérletbe azért vágtak bele, mert túl kevesen használták a buszokat: nagyjából az utazások 5 százaléka történt tömegközlekedéssel, egy százalék pedig biciklivel, a többi autóval. Dunkerque-et a második világháború után már eleve a motorizáció szükségletei szerint építették újra, széles utakkal, hogy elférjenek az autók.

Az ingyenesség hatására szombatonként 29, vasárnaponként pedig 78 százalékkal nőtt a buszokon utazók száma. Egy helyi lakos azt mondta az AFP-nek, hogy korábban mindig autóval járt hétvégénként is, az ingyenes közlekedésnek köszönhetően viszont már nem kell fizetnie például a parkolásért. Még a sofőrök is elégedettek, hogy nem kell beszedniük a felszállóktól a jegyek árát.

A város Franciaország északi részén található, amelyet régóta gazdasági depresszió sújt. Ennek következtében egyrészt elöregedett a járműállomány, másrészt sokaknak komoly anyagi terhet jelent az 1 euró 40 centes jegyek mindennapi megvásárlása. A jegyekből így is csak 4,5 millió euró jött be, ami alig tíz százaléka a rendszer évi 45-50 millió eurós költségeinek. Ennyit pedig megér a városnak a tisztább levegő, illetve hogy mindenki el tud jutni a munkahelyére. 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »