Interjú Sziva Balázzsal

Üdvözöllek Balázs! Köszönjük hogy a rendelkezésünkre álltál!
1. Bevallom sokat gondolkodtam mit is kérdezzek tőled, hiszen olyan régóta hirdeted az “igét”. Mióta is?
Először is köszönöm a lehetőséget! A Romantikus Erőszak zenekar 1994-ben indult, tehát idén már 23 éve.
2. Hogyan kerültél közel a skinhead életformához? Mi terelt erre az útra?
Hűha, az még valamikor a múlt században volt 1990 körül, amikor hetedik-nyolcadik osztályos voltam. Van két, néhány évvel idősebb unokatestvérem, rajtuk keresztül kerültem bele az egészbe. Én is rövidre vágattam a hajam és bomberdzsekiben és bakancsban kezdtem járni. Velük voltam először koncerten és általuk ismertem meg a hazai skinhead együtteseket. Ha jól emlékszem elsőként az Egészséges Fejbőr 1988-as demóját másolták át nekem egy kazettára. Később a sulinkba került egy mindenhonnan kirúgott punk srác és vele is cserélgettem zenéket: Mos-Oi-t,  Oi-KOR-t, ETA-t, CPg-t, 88-as Csoportot. 
3. Aztán néhány évvel később te is zenekart alapítottál. Van valami előképzettséged vagy autodidakta módon képezted magad?
1992-ben kezdtem a zenekarozást , minden előképzettség nélkül, de nagy lelkesedéssel. Az a formáció ugyan soha nem jutott el a koncertezésig, de írt rólunk a korszak legismertebb hazai skinzine-je, a Pannon Bulldog és egy ő általuk kiadott válogatás kazettára is felkerültünk egy dallal.
4. Hol és milyen indíttatásból jött aztán létre a Romantikus Erőszak? Kik voltak az alapítók?
Az elején még mindegyikünk Budapesten élt. Hárman Budáról jöttünk, egy kőbányai srác lett a gitáros, Móritz Norbi basszusgitáros pedig, aki később a Hooligans rock együttesben lett országosan ismert zenész, Kispestről.

5. Mi a névválasztásotok oka? Ki találta ki?
A Szántó Gábor féle Bőrfejűek könyvben olvastam ezt a kifejezést 1991 körül, amely eredetileg egy chicagoi skinhead utcai banda elnevezése volt. Megtetszett, mert elég meghökkentő és figyelemfelkeltő volt, másrészt úgy éreztem, hogy a magyar nép a történelme során számtalanszor került olyan helyzetbe, amikor kilátástalan helyzetben, a túlerővel is erőszakosan szembeszállt. Elég csak a szabadságharcainkra gondolni. Így kapta ezt a nevet az együttes.
6. Hogy indult a “karrier”? Nehézségek? Esetleg buktatók a kezdetekkor?
Jóval kevesebb fellépési lehetőség volt, de az elején nagy lendülettel működött a csapat. A kilencvenes években talán a tagcserék hátráltatták leginkább a bandát, mert nehéz volt zenésztársakat találni akkoriban egy nemzeti együttesbe.
7. Emlékszel még az első fellépésre? Nagy volt az izgalom? Milyen volt a fogadtatás?
Amikor 1994 márciusában megcsináltuk a zenekart rövid idő alatt összeraktunk egy negyven perces műsort saját számokból és pár Ballagó Idő – elsőként mi dolgoztuk fel az Ó Magyarországot -, Független Adó és Egészséges Fejbőr feldolgozásból. Az első koncertünk rá két hónapra, májusban volt. Maci szervezett egy szabadtéri fesztivált Mezőkövesden, ahol a Nemzeti Front, az Archívum, egy helyi együttes és mi léptünk fel. Úgy emlékszem, hogy a közönség nagyon lelkes volt. Kétszer is felléptünk aznap.
8. Ennyi a nemzeti rock vonalán eltöltött idő gondolom már komoly rutint adott a fellépésékhez. Hogyan készülsz, készültök egy-egy koncertre?
Nincsenek babonáink. Semmi ilyesmi. Egyszerűen felmegyünk a színpadra és igyekszünk tűzbe hozni a közönséget. Ez általában sikerül is!
9. Milyen rendszerességgel próbáltok?
Volt idő, leginkább a kétezres évek elejétől úgy 2010-ig, amikor heti rendszerességgel jártunk le a próbaterembe, de ma már elég ritkán, hiszen öten öt különböző városban élünk, meg amúgy is elég sokat koncertezünk.
10. Valóban rengeteg fellépést vállaltok évről évre. Oszd meg velünk mi az, ami a mai napig lelkesít, ami előre visz és inspirál!
Minden koncert egy visszaigazolás, hogy a dalaink sokat jelentenek az embereknek. A közönség szeretete tartja életben a zenekarunkat.
11. Kik azok az előadók, zenekarok, akik a legnagyobb hatással voltak rád? Kik azok, akiket a mai napig szívesen hallgatsz?
Nagyon sok ilyen van. Skinhead, punk rock és hardcore bandákat hallgatok elsősorban, de nagyon szeretem a népzenét is, vagy a régi magyar heavy metal és hard rock együtteseket. Szóval eléggé vegyes a kép. A nagyon extrém hangzású hörgős csapatokért nem rajongok túlságosan.

12. Nem mehetünk el a “Europe belongs to me” feldolgozásotok mellett! Honnan jött az ötlet egy ilyen volumenű produkció elkészítéséhez? Kik voltak a segítségetekre a megvalósításában? Esetleg voltak nehézségek a felvételek elkészítésében, összehangolásában?
Az egész abból jött, hogy 1686-ban egy három hónapig tartó véres ostrom árán az egyesült európai seregek közel másfél évszázadnyi muzulmán megszállás után visszafoglalták Buda várát, ezzel közvetve megakadályozva, az Oszmán Birodalom végső célját, az egész kontinens meghódítását. Az ostromlók között a magyarok mellett többek között németek, angolok, olaszok, spanyolok és svédek is harcoltak, de Európa szinte valamennyi népe képviseltette magát.  Ez a nagyszerű történelmi esemény és az újra invázió alatt álló Európa jelenlegi helyzete adta az ötletet, hogy összehívjuk az európai hazafias zenei színtér ismert alakjait és velük együtt értelmezzük újra a Cock Sparrer legendás dalát. Hanneshez (Kategorie C) és Gigihez (Legittima Offesa) volt személyes kapcsolatunk hiszen játszottunk együtt korábban, de Jocke-hez nem, ezért megkerestük a BH Records-ot, mert tavaly ők szervezték a Pitbullfarm itthoni koncertjét. Ők aztán felajánlották, hogy keressünk meg további énekeseket is. Így került képbe Benny a Whitelawból, Antonio a spanyol 1ª Vanguardia frontembere és Griffin. Ezúton is nagy köszönet Tompos Gábornak és a BH Recordsnak a szervezésben nyújtott segítségért! Egyébként hamarosan hanghordozón is megjelenik majd ez a különleges felvétel valamint egy akusztikus verziója is. A „Europe belongs to me” tulajdonképpen egy 18 dalos Romantikus Erőszak válogatásalbum lesz. Elsősorban külföldi terjesztésre szánjuk. Digipak CD-n jön majd ki 500 kézzel sorszámozott példányban, a kiadó jóvoltából ajándék matricával és kitűzővel.

13. Mi a véleményed Európa jövőjét illetően? Megállítható ez az új honfoglaló csőcselék?
Ez most már élet vagy halál kérdése. Aki követi az eseményeket láthatja, hogy Nyugat-Európa nagyon nagy bajban van. A háttérhatalom tevékenysége és ezzel összefüggésben az álságos polkorrektség oda vezetett, hogy már a teljesen nyilvánvaló dolgokat sem szabad nevén nevezni. És a legfőbb baj az, hogy olyan ez az egész, mint ha a többség már beletörődött volna abba, hogy belátható időn belül meg fog szűnni a hazája abban a formában, ahogy örökül kapta az őseitől. Nálunk most még valamivel  jobb a helyzet, de hosszú távon nem hinném, hogy ki fogjuk tudni vonni magunkat ennek a helyzetnek a hatásai alól, hiszen kultúrák közti háború zajlik.

14. Végül térjünk rá a szeptember 23-ai hazai Ian Stuart emlékkoncertre! Neked mi jut eszedbe, ha meghallod Ian Stuartot és a Skrewdrivert? Mit gondolsz mekkora érvágás volt a skinhead mozgalomnak az ő halála?
A No Surrender! válogatás második részén hallottam először a Skrewdriver zenéjét. Az elsöprő erejű Streetfight című dallal indult az az album. Onnantól kezdve szeretem a bandát. Néhány éve a Loyalty Records felkérésére felénekelhettem egy magyar nyelvű Skrewdriver ballada albumot, ami nagy kihívás volt. Ian Stuart munkássága nem csak zenészként volt kivételes, hanem fáradhatatlan szervezőként is hatalmas űrt hagyott maga után.
+1. Az utolsó szó jogán mit üzensz az olvasóknak? Mire számíthatunk Tőletek Budapesten, a Crazy Gardenben?
Egy különleges, sehol máshol nem hallható műsorral készülünk. Jó pár régen hallott dal fog felcsendülni és ha minden igaz, Jocke és Benny Whitelaw közreműködésével itt hallhatja majd a közönség élőben először a „Europe belongs to me” feldolgozást.


Forrás:bhhdivision.blogspot.com
Tovább a cikkre »