Irán nemet mond a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek

Irán nemet mond a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek

Az MTI tudósítása szerint Irán kedden megerősítette, hogy nem kívánja engedélyezni katonai létesítményeinek ellenőrzését, úgy ítélve meg, hogy erre nem terjed ki a nagyhatalmakkal az atomprogramjáról megkötött ellenőrzés.

„Mindaz, amit a honvédelmi titoknak minősülő katonai létesítményeink ellenőrzésével kapcsolatban emlegetnek, inkább az álom kategóriájába tartozik” – jelentette ki Bagher Nobaht kormányszóvivő.

A szerződésen túllépő semmilyen más dolgot nem fogadunk el az amerikaiaktól, főként nem katonai létesítményeink ellenőrzését

– tette hozzá sajtótájékoztatóján a szóvivő.

Hasszán Rohani iráni elnök a busheri atomerőmű irányítótermében
Forrás: AFP

Ali Hameneinek, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjének külpolitikai tanácsadója, Ali Akbar Velajati kijelentette, hogy az új amerikai kormányzatnak az iráni katonai létesítmények esetleges ellenőrzésével kapcsolatos kijelentései az „amerikai közvéleménynek szólnak”.

Irán sosem fogja megengedni az amerikaiaknak vagy másoknak, hogy meglátogassák a nemzetbiztonság fontos, kényes és stratégiai részét képező katonai létesítményeket

– mondta a külpolitikai tanácsadó.

Az iráni vezetők azokra a sajtóértesülésekre reagáltak, amelyek szerint Nikki Haley, az Egyesült Államok állandó ENSZ-képviselője Jukija Amanónak, az atomcsendszerződés betartásán őrködő ENSZ-szervezet, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójának felvetette, hogy az iráni atomprogramról szóló szerződés keretében ellenőrizni kellene az iráni katonai létesítményeket is.

Az 2015 júliusában Teherán és az ENSZ BT öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország által megkötött szerződés értelmében Irán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért cserébe polgári célokra korlátozza atomprogramját, és nem tesz szert atomfegyverre. A NAÜ mindeddig megerősítette jelentéseiben, hogy Irán eleget tett a szerződésben vállalt minden kötelezettségének.

Donald Trump amerikai elnök eddig hivatalosan nem kérdőjelezte meg a szerződést az Egyesült Államok részéről, bár kijelentette, hogy ez volt „minden idők legrosszabb szerződése”. Emmanuel Macron francia elnök, akinek országa szintén aláírta a megállapodást, kedden kijelentette, hogy Párizs ragaszkodik a szerződéshez, mert úgy ítéli meg, hogy annak nincsen alternatívája.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »