Iráni földrengés: 530 halott, több mint 8000 sérült

Iráni földrengés: 530 halott, több mint 8000 sérült

TEHERÁN. Legalább 530 ember meghalt az elmúlt évtized legsúlyosabb iráni földrengésében – jelentette az IRNA iráni állami hírügynökség kedden. A katasztrófában több mint nyolcezren megsérültek.

Irán kedden bejelentette, hogy a vasárnap éjjeli földrengés által leginkább sújtott északnyugat-iráni Kermánsáh tartományban befejezték a mentési munkálatokat, arra hivatkozva, hogy kevés az esélye annak, hogy túlélõket találnak. A hegyes vidéken található falvakban és városokban a túlélõk éjjel a fagypont közeli hõmérséklettõl szenvedtek, nincs élelmiszerük és ivóvizük. A hatóságok szerint 15 ezer ház összedõlt, ugyanennyi megrongálódott. Hét város és közel kétezer falu szenvedett károkat, két teljes falu elpusztult. Ezrek zsúfolódtak össze hamarjában felvert sátortáborokban, míg többen a nagy hideg ellenére a szabadban töltötték az éjszakát a 193 utórengés okozta félelmükben.   

Vasárnap éjszaka 7,3-es erõsségû földrengés rázta meg Irán és Irak határvidékét. A földrengés Iránban jóval több áldozatot követelt, mint Irakban. Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint a rengés epicentruma Halabdzsa iraki várostól 31 kilométerre volt, s fészke kicsinek számító 23 kilométeres mélységben volt, ami hozzájárult ahhoz, hogy nagy pusztítást okozzon. A földmozgást még a Földközi-tenger partján is érezni lehetett.      

Haszan Róháni iráni elnök kedd reggel Kermánsáh tartományba utazott, és ígéretet tett, hogy a kormány "minden erejét beveti a problémák mielõbbi megoldása érdekében". "Ma minden iráni Kermánsáh mellett áll, és mindent megteszünk, hogy az emberek mielõbb elfeledkezzenek a tragédiáról" – mondta az államfõ.   

Ali Homeni ajatolláh, Irán legfõbb vallási és politikai vezetõje részvétét fejezte ki hétfõn az áldozatoknak, és felszólította a kormányszerveket, hogy adjanak meg nekik minden segítséget.   

Az iráni hadsereg elitegységét, a Köztársasági Gárdát és a Bászidzs milíciát a vasárnap éjjel a katasztrófa sújtotta területre vezényelték. A televízió szerint a sérülteket a környékbeli tartományok kórházaiban ápolják, a több száz válságos állapotban lévõ sérültet Teheránba szállítottak.   

A Kermánsáh tartománybeli Ezgeleh polgármestere elmondta, hogy a házak 80 százaléka összeomlott. Az állami televíziónak nyilatkozva Nazar Barani arra kérte az embereket, hogy küldjenek fûtõolajat, tejet, vizet és élelmiszereket, mert a segélyszervezetek túl lassúak és korlátozottak a készleteik.   

Mohammad Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szerint az ország egyelõre nem szorul külsõ segítségre. "Hálásak vagyunk, hogy mindenki részvétét tolmácsolta és segítséget ajánlott. Egyelõre meg tudjuk oldani a saját erõforrásainkból" – írta Twitter-üzenetében a miniszter.   

Kedden Iránban nemzeti gyásznapot tartottak a katasztrófa áldozatainak emlékére.   

Irán a nagyobb törésvonalak mentén fekszik, és az elmúlt években számos pusztító földmozgás sújtotta. 2003-ban egy 6,6-os erõsségû földrengés porig rombolta a délkeleti-iráni Bám történelmi városát, mintegy 31 ezer ember halálát okozva.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »