Iránnal is meggyűlhet még Trump baja

Irán kemény választ adna, ha az Egyesült Államok bármilyen „helytelen lépést” tenne a Teheránnal kötött atommegállapodás ügyében – figyelmeztetett vasárnap Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője, miután Donald Trump amerikai elnök azzal vádolta meg a perzsa államot, hogy megsérti az egyezmény „szellemét”.

A vállalt kötelezettségeink és a tárgyalásokon folytatott megbeszéléseink ellenére ma az Egyesült Államok hozzáállása a megállapodáshoz teljességgel igazságtalan és szinte már zsarnokoskodásnak tekinthető

– fogalmazott Hamenei ajatolláh egy katonai akadémia végzősei előtt tartott beszédében az iráni állami televízió szerint.

Hírdetés

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője
Forrás: AFP

Washington a héten újabb büntetőintézkedéseket oldott fel Iránnal szemben a 2015-ben megkötött atommegállapodás értelmében, de az amerikai fél jelezte, hogy még fontolgatja, megtartja-e az egyezményt. Trumpnak október közepéig kell erről döntést hoznia. Az amerikai elnök nemrég úgy nyilatkozott, hogy Irán megsérti a megállapodás „szellemiségét”.

A 2015 júliusában Teherán és az ENSZ BT öt állandó tagja (Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország által megkötött szerződés értelmében Irán vállalta, hogy a nemzetközi szankciók fokozatos feloldásáért cserébe polgári célokra korlátozza atomprogramját, és nem tesz szert atomfegyverre. Megállapodtak abban is, hogy az iráni dúsítotturán-készletek a kialkudott szint alatt maradnak, és az urándúsító létesítmények kapacitása sem haladja meg a rögzített határokat.

Hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) bejelentette: Irán jelenlegi atomprogramjával nem szegte meg az ígéreteit, és végrehajtja a vállalt kötelezettségeit.

Az Egyesült Államok nyáron saját részéről új szankciókat léptetett életbe Iránnal szemben Teherán ballisztikusrakéta-fejlesztési programja miatt. Irán szerint az új szankciók sértik a nukleáris megállapodást, míg Washington szerint nincs közük az egyezményhez.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »