Iránytű: egy hónap alatt semmivé lett a Fidesz előnye

Iránytű: egy hónap alatt semmivé lett a Fidesz előnye

Míg a Közös Ország Mozgalom február eleji mérése Fejér megye 4. számú választókerületében (Dunaújváros központtal) a fideszes Galambos Dénes és a jobbikos Pintér Tamás közötti különbséget még 13 százalékpontra becsülte, az Iránytű Intézet friss felmérése szerint ez 4 százalékra csökkent, feltehetően a taktikai szavazóknak köszönhetően.

Egyéni preferenciák a jelöltet választani tudó szavazók körében (%)

http://mno.hu/

Az egyéni képviselőjelölti preferenciával rendelkező választók között Dr. Galambos Dénes (Fidesz–KDNP) és Pintér Tamás (Jobbik) támogatottságában mindössze 4 százalékpont a különbség. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére, Mezei Zsoltra a pártválasztók 19 százaléka szavazna. Az LMP jelöltje, Illésy István 4, Kasza Róbert a Momentum színeiben 2 százalékon áll.

A 2014. évi országgyűlési választás óta a választókerület erőviszonyai jelentősen módosultak. Galambos Dénes akkor 35,9 százalékkal szerzett mandátumot, míg Pintér Tamás 25,2 százalékot ért el, az Összefogás jelöltje, Magyar András Tamás szerezte a második legtöbb szavazatot, az érvényes voksok 29,4 százalékát. Az LMP-s Illésy István 4,4 százalékos eredményt ért el.

Az Iránytű Intézet ötszáz fős kutatásának mintavétele 2018. március 11-től március 14-ig zajlott, a választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval (CATI) végezték. A kutatás hibahatára a teljes népességre vonatkoztatott 50 százalékos adatra nézve (95 százalékos valószínűséggel) legfeljebb +/- 4,4 százalék, azonban valószínűbb, hogy az értékek cenzus értéktől való távolsága ettől kisebb. A hibahatár a teljes népességre vonatkoztatott 50 százaléknál kisebb, valamint 50 százaléknál nagyobb érték esetében is csökken, ám a hibahatár nem kezelhető a ténylegesen lehetséges hiba nagyságaként.

A Közös Ország Mozgalom február eleji mérésének eredményei

Hírdetés

A Közös Ország Mozgalom február eleji mérése Galambos Dénes és Pintér Tamás közötti különbséget még 13 százalékpontra becsülte, az azóta eltelt hónapban a választókerületben a Fidesz–KDNP jelöltjének támogatottsága friss mérésünk alapján 6 százalékpontot esett, míg a jobbikos Pintér Tamás 3 százalékponttal tudta növelni táborát, nagy valószínűséggel a taktikai szavazóknak köszönhetően. Az ellenzéki szavazók esélyes jelölt (Pintér Tamás) irányába történő további áramlásának mértéke az esetleges ellenzéki siker kulcskérdése.

Várható szavazatarányok a Közös Ország Mozgalom becslése alapján (%)

http://mno.hu/

Pártpreferenciák a teljes népesség körében (%)

http://mno.hu/

A választókerületben a Fidesz–KDNP a teljes népesség 21 százalékának támogatását tudhatja maga mögött, míg a Jobbik 16 százalékon áll. Helyben gyenge az MSZP–P, a teljes népesség 6 százaléka támogatja, míg a DK-t 7. Az LMP-re 3 százalék voksolna. A választókerületben magas, 25 százalékos a részvételi hajlandóságot mutató, de jelenleg szilárd pártpreferenciával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya 14 százalék.

Pártpreferenciák a pártválasztók körében (%)

http://mno.hu/

A pártot választani tudók 38 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 30 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP–P támogatottsága ebben a kategóriában 11, a DK-jé 13 százalékon áll. Az LMP-t 5 százalék támogatja. A Momentum és az MKKP 1–1 százalékon áll.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »