Iránytű: Egyre többen gondolják, hogy a Jobbik a Fidesz legfőbb kihívója

Egyre többen gondolják úgy, hogy a Jobbik a Fidesz első számú kihívója – ez derül ki az Iránytű Intézet Magyar Nemzet számára készített januári felméréséből. A megkérdezettek 38 százaléka jelölte meg Vona Gábor pártját a legerősebb ellenzéki alakulatként, míg októberben még csak a válaszadók harmada. Jelentős, 13 százalék viszont azoknak az aránya, akik szerint a Fidesz egyeduralkodó marad.

A többi pártot jóval kevesebben említették első számú kihívóként, a teljes népességben olyan alacsony ez az arányszám, hogy annál még a Fidesz egyeduralkodását is többen valószínűsítik. Az MSZP és a DK szavazói főképp egy baloldali összefogásban hisznek, körükben a Jobbik mint kihívó kevéssé jelenik meg. Nagy többségben a Jobbikot tartja a Fidesz legnagyobb ellenfelének a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Jobbik és az LMP szavazótábora is, de a fideszesek is ezt a pártot tekintik kihívónak. Így vélekednek a pártpreferenciájukat titkolók és a bizonytalanok is.

A választók 49 százaléka szerint a Fidesz is a Jobbikot tekinti legnagyobb ellenfelének. A megkérdezettek 12 százaléka az MSZP-t, öt százaléka a DK-t, kettő pedig a baloldali összefogást jelölte meg. A választók 42 százaléka szerint a kormánypárt Vona Gábort tekinti legádázabb ellenlábasnak, 21 százalékuk Gyurcsány Ferencet, hat százalékuk Karácsony Gergelyt, öt százalékuk Szél Bernadettet említette.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »