Iránytű: Kevesen bíznak az MSZP erősödésében

Iránytű: Kevesen bíznak az MSZP erősödésében

Folytatódni fog az MSZP válsága a választásig hátralévő időszakban – a Jobbik-közeli Iránytű Intézet legfrissebb felmérése szerint így vélekedik a választók többsége. A lapunk megbízásából októberben készült kutatás adatai alapján ugyanis 38 százalék vázolja fel ezt a jövőt a szocialista pártnak. Valamivel kevesebben, 34 százaléknyian vannak azok, akik szerint megáll ugyan a gyengülés, de erősödni már nem fog a párt. Azt, hogy az MSZP lendületre kap, a magyarok 17 százaléka gondolja.

Nem meglepő, hogy a leginkább bizakodónak az MSZP-tábor tekinthető, náluk ugyanis majdnem 60 százalék bízik az erősödésben. Az optimistábbak közé tartoznak még a Demokratikus Koalíció (DK) szavazói is, e csoport 41 százaléka látja úgy, hogy újra erőre kaphatnak majd a szocialisták.

http://mno.hu/

Kiderült a kutatásból továbbá, hogy Botka Lászlónak a miniszterelnök-jelölti posztról való visszalépése a többség szerint érdemben nem befolyásolta az MSZP helyzetét; 47 százalék legalábbis így vélekedett. Az emberek 29 százaléka szerint ugyanakkor inkább rontotta saját pártjának megítélését Botka László lemondása, és mindössze 14 százalék, aki szerint ezzel inkább javított a helyzeten.

http://mno.hu/

Más az arány a szocialisták táborán belül. Legtöbben – 41 százalék – náluk is úgy vélekednek, hogy nem okozott változást a korábbi miniszterelnök-jelölt távozása, ám az átlagos megítéléshez képest jóval többen gondolják úgy, hogy csak javított a párt helyzetén. Az MSZP szimpatizánsainak 28 százaléka szerint ugyanis inkább jót tett Botka László visszalépése, és 17 százaléknyian vélik úgy, hogy ezzel inkább rosszabb lett. Az Iránytű Intézet mérése alapján a magyarok többsége szerint a baloldali pártok győzelmi esélyeit mindez érdemben nem befolyásolja. Legalábbis 51 százalék így vélekedik. Ezzel szemben 24 százalék megítélése szerint inkább rontotta a kormányváltás lehetőségét Botka László távozása, míg 16 százalék mondta azt, hogy inkább javított az esélyeken.

http://mno.hu/

http://mno.hu/

Abban már eléggé megosztott a társadalom a kutatás szerint, hogy a jelölt miért is kényszerült lemondani. A relatív többség – 31 százalék – szerint saját hibái vezettek el idáig. Az emberek negyede szerint ugyanakkor saját pártja nem támogatta eléggé, és ugyanennyien vannak, akik szerint a többi baloldali párt nem állt ki megfelelően mögötte. Ebben a kérdésben még az MSZP-bázis is nagyon megosztott. A szocialista szavazók harmada szerint saját pártja okozta Botka László vesztét, másik harmada szerint viszont más baloldali pártok. Ebben a csoportban már csak 20 százalék mondja azt, hogy saját hibái vezettek idáig.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »