Iránytű: Lázár kerületében sokkal kevesebben választanák a kormánypártokat, mint országosan

Csongrád megye 4. számú választókerületében a Fidesz–KDNP támogatottsága jelentősen elmarad az országos átlagtól – derül ki az Iránytű Intézet felméréséből.

A két kormánypárt a teljes népesség 21 százalékának a támogatását tudhatja maga mögött. Helyben is a Jobbik a legerősebb ellenzéki párt, a választókerület jogosultjainak 16 százaléka szavazna az ellenzéki pártra egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson. A baloldal ugyancsak kifejezetten gyenge a választókerületben, az MSZP mindössze 5 százalékon áll, míg a DK-t a teljes népesség 3 százaléka támogatja. Az LMP szintúgy 3 százalékon áll.

A választókerületben elképesztően magas, 31 százalékos a szavazni vágyó, de jelenleg szilárd pártszimpátiával nem rendelkező választók aránya. A preferenciájukat titkoló szavazók aránya sem elhanyagolható, ami 12 százalék.

A pártot választani tudók 41 százaléka a Fidesz–KDNP-re, 31 százaléka a Jobbikra voksolna egy jövő vasárnapi országgyűlési választáson, míg az MSZP támogatottsága ebben a kategóriában 10, a DK 5 százalékon áll. Az LMP 6, a Momentum 2, az MKKP és az Együtt 1-1 százalékon áll.

Az egyéni képviselőjelöltre szavazni szándékozó választók 43 százaléka a Fidesz–KDNP, 33 százaléka a Jobbik jelöltjére voksolna. Az MSZP–Párbeszéd és a DK közös jelöltjére 15 százalék szavazna.

A teljes népességen belül igen magas a választási részvételi hajlandóságot mutató, de jelölt- és pártpreferenciával nem rendelkező szavazók aránya (több mint 30 százalék). Az egyéni mandátum sorsát ők, illetve az átszavazók (úgynevezett taktikai szavazók) dönthetik el – írják a felmérés készítői.

Az Iránytű Intézet méréseinek eredményei Csongrád megye 4. számú választókerületében összevethetők a 2014. évi országgyűlési választás eredményével. Akkor Lázár János (Fidesz–KDNP) 43,6 százalékot, dr. Kiss Attila (Jobbik) 24,8 százalékot ért el, a választási szövetséget kötő baloldal jelöltje pedig 19,5 százalékot szerzett. Négy éve az LMP-s Nagy Bandó András 6,9 százaékot, más jelöltek összesen az érvényes voksok 5,2 százalékát kapták.

A kutatás ötszáz fős reprezentatív mintavétellel készült 2018. március 8. és 10. között.

mno


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »