Iskolások helyett újgazdagék pancsolnak a tanmedencében

Iskolások helyett újgazdagék pancsolnak a tanmedencében

A budavári diákok sportolására szolgáló tanmedencének kellene üzemelnie az I. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő Oxygen Wellnessben, de csak a politikai és gazdasági elit lubickol a luxussportcentrumban – tudta meg a hvg.hu. 

A lap szerint az alig 270 méterre található iskolából duplaórán kell másik uszodába buszoztatni a tanulókat, miután még „panaszkodtak” is rájuk az exkluzív sportközpont vendégei. 

Mint írják: a jelenleg is önkormányzati tulajdonú, csak hasznosításra átadott Oxygen Wellnesst – már csak az árszabás miatt is – a politikai és gazdasági felső réteg látogatja. Sportolt itt Habony Árpád, de több más, a kormányoldalhoz köthető politikus, de kedvelt találkozóhelynek számít gazdasági felsővezetők körében is. Egy szintén ide járó, névtelenséget kérő forrásunk szerint gyerekeket ritkán látni. Annak pedig semmi nyomát nem látta, például órarendet sem, ami alapján tanuszodaként működne a medence, abban a vendégkör lazít, úszkál kedve szerint.

A lap kikérte az önkormányzat eredeti pályázati kiírását a tulajdonában lévő, Czakó utca 2-4. szám alatti sportközpont hasznosítására. A kiíró elvárásait összegző részben világosan szerepel, hogy azt a pályázót fogják előnyben részesíteni, „akinek a pályázata a tanuszoda megvalósítását tartalmazza”. Az ajánlattételi felhívás céljaként is azt rögzítették, hogy „a többfunkciós sportkomplexumnak úgy kell megvalósulnia, hogy az egészségmegőrzés szempontjából fontos lakossági sport, valamint a diáksport színvonalas ellátása is biztosított legyen”.

Hírdetés

Kérdés, hogy az önkormányzat felelőssé tehető-e, amiért utólag ez nem valósult meg. Főleg, hogy az elkészült épület önkormányzati tulajdonba került, csak a hasznosítást-üzemeltetést engedték át 25+15 évre a 2005-ben kiírt pályázaton győztes konzorciumnak, amely magát a beruházást saját költségén megvalósította. Az üzemeltető Oxygen Wellness Kft. egy Clarement Investments Ltd. nevű, Cipruson bejegyzett cégé, a jogi ügyeket – akkor még ügyvédként praktizálva – a jelenlegi nemzeti fejlesztési miniszter, Seszták Miklós intézte. A bedöntött Népszabadság még 2014-ben írt arról, hogy ennél szorosabb szálak is fűzik Sesztákot a luxussportcentrum üzleti köréhez.

A lap megkeresésére a budavári polgármester „visszautasítja”, hogy ő több esetben azt állította volna, hogy a fitnessközpont a kerületi „diákok és a tömegsport ügyét” szolgálja majd, holott Nagy Gábor Tamás (Fidesz) erre vonatkozó ígéretei önkormányzati beszámolókban megörökített, nyilvános eseményeken hangzottak el.

„Az Oxygen Wellness központ úszómedencéjét a kerületi iskolások több mint két évig használhatták tanóra keretein belüli úszásra. Az iskolák és az úszóoktatók kérésére a diákok oktatása egyszerűbb és könnyebben szervezhető helyszínre tevődött át. Ez mind a gyerekeknek, mind az iskoláknak és az oktatóknak is jobban megfelelt” – állította. Vagyis a polgármester szerint a diákoknak és a tanároknak jobb és egyszerűbb, ha átbuszoznak egy másik kerületbe, amivel egy duplaóra megy el. Arra is hivatkozott, hogy a Klik megalakulásáig az önkormányzat ennek költségeit teljes mértékben fedezte, „mert az I. kerület vezetésének kiemelt célja a gyerekek egészséges életmódra nevelése”, a kerületi iskolások úszásoktatása „továbbra is biztosított”.

A lap megkereste az uszodát is, a létesítmény menedzsere azt mondta

„biztos elírás vagy rosszul jelent meg az információ, hogy itt a kerületben lakó gyerekek úszhatnak”.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »