Ismét drágul a húsvéti kosár: többe kerül a bárányhús, emelkedik a zöldség és gyümölcs ára is

Ismét drágul a húsvéti kosár: többe kerül a bárányhús, emelkedik a zöldség és gyümölcs ára is

Lassan hagyománnyá vált, hogy különböző okok miatt rendszerint megdrágulnak a húsvéti ünnepi asztal főbb kellékei. Többe kerül a bárányhús, és az időjárási viszonyok miatt fokozatosan emelkedik a zöldség és gyümölcs ára is.
Az előző évhez viszonyítva többet kell költeniük a húsvéti bevásárlókosárba való ünnepi kellékekre azoknak, akik az utolsó percre hagyták a bevásárlást. A termelők szerint az elmúlt hetek időjárása miatt a zöldség- és gyümölcsfélék, a piacon mutatkozó hiány, valamint a többletkiadások miatt a bárányhús

legalább 10 százalékkal kerül többe, mint az év elején.

A legnépszerűbb termékek húsvét előtt továbbra is a tojás, a sonka és a kalácsok, valamint a különböző sütemények és a csokitojások, csokinyuszik. Húsvét előtt rendszeresen 30-40 százalékkal emelkedik a tojásforgalom is.

Az állattenyésztő szervezetek szerint a bárányhús nemcsak a húsvét közeledte miatt lesz drágább, mint ahogy az már megszokottá vált, hanem a tenyésztési nehézségek, a dráguló táp és munkadíj miatt is. A hó miatt a gazdák nem tudták időben kihajtani a nyájakat, így több takarmány fogyott, ami a tenyésztőknek jelentős költségnövekedést okoz.

Florin Dragomir, az Eco Mioriţa Egyesület vezetője viszont azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a bárányok nagy hányadát Olaszországba, Spanyolországba és Görögországba exportálták, ezért hiány keletkezett a piacon, ezzel is magyarázható, hogy

a legtöbb megyében 25-30 lejre emelkedhet a bárányhús kilogrammonkénti ára.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »