Ismét Grúziát mentené meg Szaakasvili

Miheil Szaakasvili egykori grúziai elnök videoüzenetben bejelentette, hogy szándékában áll visszatérni Grúziába, és javítani a társadalmi helyzeten az országban csapatával együtt. A felvételt kedden mutatta be a Rustavi 2 nevű grúziai televíziós csatorna.

„A kormánynak Grúziában már az idén, az elnökválasztást követően meg kell változnia. Visszajövök Grúziába, és megvalósítok minden tervezett programot a csapatommal együtt” – jelentette ki Szaakasvili.

Szaakasvili korábban kétszer, 2004 januárja és 2007 novembere, illetve 2008 januárja és 2013 novembere között volt Grúzia államfője. 2013-ban külföldre távozott, 2015 májusában megkapta az ukrán állampolgárságot, aminek következtében megszűnt grúziai állampolgársága. 2016 novemberéig a dél-ukrajnai Odessza megye kormányzói tisztségét látta el. Később azonban összekülönbözött Petro Porosenko ukrán elnökkel, majd távozott posztjáról és ellenzéki pártot alapított Ukrajnában Új Erők Mozgalma néven. Az ukrán államfő 2017 nyarán megfosztotta ukrán állampolgárságától, jelenleg hontalan.

A volt kormányzó tavaly őszig külföldön tartózkodott, majd szeptemberi visszatérése után pártjával számos kormányellenes tüntetést szervezett az ukrán fővárosban. Híveinek egy csoportja állampolgárságától való megfosztása óta folyamatosan a parlament épülete előtt sátorozott, ahol többször össze is csapott a rendfenntartókkal. Az ukrán ügyészség meggyanúsította Szaakasvilit, hogy erőszakos hatalomátvételre készül Ukrajnában, ezért február 12-én őrizetbe vették egy kijevi étteremben, és még aznap kitoloncolták Ukrajnából Lengyelországba, ahonnan később áthelyezték Hollandiába.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »