Ismét lecsapott Harvey – Átszakadt egy védőgát Houstontól délre

Ismét lecsapott Harvey –  Átszakadt egy védőgát Houstontól délre

HOUSTON. A Harvey trópusi vihar szerdára megerõsödött és ismét lecsapott Texasra, de ezúttal a szomszédos Louisiana államot is teljes erõvel sújtotta. Houstontól délre átszakadt egy védõgát, Brazoria megye vezetõje pedig menekülésre szólította fel az embereket.

Louisiana államra napra pontosan tizenkét évvel a Katrina hurrikán után csapott le a Harvey trópusi vihar. Igaz, az esõ már szombat óta megállíthatatlanul zuhog ebben a Texasszal szomszédos déli államban is, és az állam délnyugati vidékein szombat óta tartó áradásokban szintén mentik az embereket.   

New Orleansban hétfõtõl – elõvigyázatosságból – bezárták az iskolákat, a város hat egyetemét, legalább egy hétig tartó tanítási szünetet hirdettek és bezárták a fõbb intézményeket is. Mitch Landrieu polgármester kedden délután felszólította a helybélieket, hogy maradjanak otthonaikban, ne menjenek ki az utcákra az óriási esõzés és az áradások miatt. New Orleans polgármestere bejelentette: a város csatornahálózata sok helyen már nem tudja befogadni a rendkívüli mennyiségû esõvizet, New Orleans 120 szivattyúja közül 13 nem mûködik.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója közben menedékhelyeket nyitott, ahová várják a Texasban bajba kerülteket is.   

18-ra nõtt az áldozatok száma

Texasban kedd estére tizennyolc fõre emelkedett a vihar halálos áldozatainak száma. Art Acevedo, houstoni rendõrfõnök könnyes szemmel jelentette be, hogy egyik munkatársa, a 60 éves Steve Perez éppen menteni indult, amikor elsodorta az áradat és már csak a holttestét tudták kiemelni. Egy családot az idõs szülõkkel és négy gyermekükkel együtt sodort el az áradat. Késõn este a lakásában lévõ másfél méteres vízben találtak rá a segélymunkások egy magányosan élõ, 89 esztendõs mozgássérült asszonyra, aki belefulladt az otthonát elárasztó vízbe. Houstonban és környékén egyébként egész nap megállás nélkül zuhogott az esõ, a katasztrófa-elhárítás (FEMA) szakemberei szerint egy-másfél méteres víz áll az utcákon és az utakon. Összeroppanás fenyegeti a fõbb hidakat is, amelyek nem bírják tovább a hatalmas víztömeg nyomását.   

Nemcsak gát szakadt át Houstontól délre, hanem a város nyugati szélén két víztározó is túlcsordult, az egyik teljesen elárasztott egy háromezer otthonból álló negyedet. Sürgõsen kell menteni az embereket egy másik negyedben is, ahol vegyi üzem van, és a terjengõ kellemetlen szagból ítélve veszélyes anyagok kerülhettek a sebesen rohanó áradatba. Az olajfinomítók mindegyikét lezárták, az ExxonMobil kedden este bejelentette, hogy a vihar két olajfinomítójában is komoly károkat okozott. A Houstontól nem messze lévõ két atomerõmû azonban, szóvivõje közlése szerint, a vihar ellenére is teljes erõvel mûködik.   

Houstonban és környékén a mentõk háztömbrõl háztömbre járnak, módszeresen próbálják átfésülni a negyedeket. Még mindig nem tudják pontosan, hogy hányan rekedhettek a víz fogságában. Sylvester Turner, Houston polgármestere helyi idõ szerint éjféltõl reggel ötig kijárási tilalmat rendelt el. A helybéliek figyelmét mindenütt felhívják arra, hogy ne próbálkozzanak kimenekülni otthonaikból a vízben álló utcákra, mert nagy a járványveszély, valamint a csatornalével is szennyezett áradatban kígyók és alligátorok is sodródhatnak.   

A szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) kedden este bejelentette: szerdán a szingapúri védelmi minisztérium négy katonai helikoptere érkezik Texasba, hogy bekapcsolódjon a mentési munkálatokba. A felajánlást a szingapúri miniszterelnök tette kedden délután – telefonon – Donald Trump amerikai elnöknek.

Menekülésre szólít Brazoria megye vezetõje

Otthonaik elhagyására, menekülésre szólította fel a lakosságot kedden a texasi Brazoria megye vezetõje, miután a Harvey hurrikán okozta áradások következtében Houstontól délre átszakadt egy folyami védõgát.

A texasi nagyvárostól mintegy 50 kilométernyire délre szakadt át a Brazos folyó egyik gátja. Matt Sebesta, Brazoria megye közigazgatási vezetõje a televízióban sürgette a lakosokat, hogy azonnal hagyják el otthonukat és menjenek a magasabban fekvõ területekre.

A houstoni menedékhelyek lassan megteltek, Sylvester Turner polgármester bejelentette, hogy újabbakat nyitnak. Becslések szerint ugyanis még legalább 30 ezer embernek lesz szüksége átmeneti menedékre. "Érkezik a segítség" – mondta a polgármester, utalva arra is, hogy a szövetségi munkaügyi minisztérium jóváhagyott egy 10 millió dolláros azonnali készenléti keretet a mentési munkálatokra.   

Art Acevedo, a nagyváros rendõrfõnöke közölte: keddre virradóra fegyveres rablókat tartóztattak le, akik az üresen hagyott házakban és boltokban fosztogattak. "A törvény lehetõ legnagyobb szigorával járunk el velük szemben" – mondta sajtótájékoztatóján a rendõrfõnök. "Ne gyertek Texasba, mert elcsípünk benneteket!" – üzente a potenciális bûnözõknek.   

Trump Texasban teljes támogatást ígért a katasztrófa sújtotta szövetségi államoknak

Kedden, a kora délutáni órákban Donald Trump elnök és a first lady megérkezett a Mexikói-öböl partján fekvõ Corpus Christibe, hogy felkeresse Texas katasztrófa sújtotta területeit. Az elnök az állam fõvárosába, Austinba is ellátogatott. 

Az elnöki gép nem repült el Houston fölött. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivõje a gépen utazó sajtókíséretnek ezt azzal magyarázta: "az elnök nagyon ügyel arra, hogy ne zavarja meg a mentési munkálatokat". Huckabee Sanders megerõsítette azt is, hogy Donald Trump szombaton ismét Texasba látogat.

Donald Trump amerikai elnök a kormány teljes támogatását ígérte a Harvey trópusi vihar sújtotta szövetségi államoknak a texasi Corpus Christi városában Greg Abbott texasi kormányzóval tartott találkozón. A város tûzoltóságán tartott megbeszélésen, amelyen helyi és szövetségi tisztségviselõk, valamint a first lady és az elnök kíséretében lévõ John Kelly kabinetfõnök voltak jelen, az elnököt Abbott kormányzó tájékoztatta a mentési munkálatokról.   

"Igazi csapatmunka folyik itt és mi minden korábbinál jobban akarunk dogozni" – fogalmazott Donald Trump és hangsúlyozta, hogy azt szeretné, hogy ha öt vagy tíz év múlva visszatekintenek a mostani katasztrófára, akkor azt mondhassák, "lám, így kell ezt csinálni".   

A találkozón Greg Abbott részletesen beszámolt a vihar által eddig legjobban sújtott Houston helyzetérõl, elmondta a többi között, hogy a belvárosban lévõ – egyébként ötezer fõ befogadására alkalmas – kongresszusi központban több mint kilencezer ember van, s mindegyikük ellátásáról gondoskodnak. Fennakadás sem az ellátásban, sem a mentésben nincs – tette hozzá.

A kormányzó fontosnak tartotta aláhúzni, hogy "ez nem a szuperkupola". Ezzel a New Orleansban lévõ, kupola alakú sportcsarnokra utalt, ahol a 2005-ben pusztító Katrina hurrikán idején zûrzavar és erõszak uralkodott el. A houstoni kongresszusi központban a menekültek "ételt-italt kapnak és biztonságban vannak" – hangsúlyozta Greg Abbott. Megítélése szerint egyre több embert sikerül kimenekíteni a veszélyeztetett területekrõl. "Minden szem, köztük az enyém is Houstonra szegezõdik most" – fogalmazott a texasi kormányzó, s dicsérte a Fehér Ház eddigi teljes és gyors segítségét.

Közben Washingtonban Mike Pence alelnök a belbiztonsági minisztérium tisztségviselõivel tanácskozott a mentési munkálatok részleteirõl. Az alelnök az egyik texasi rádiónak nyilatkozva elmondta: jelenleg a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) 8600 munkatársa dolgozik a vihar sújtotta területeken, a kormányzat eddig több mint két és félmillió élelmiszercsomag és kétmillió liter ásványvíz eljuttatásában segédkezett. Önkéntesek százai is a helyszínen vannak – tette hozzá Pence. Az elnökhöz hasonlóan leszögezte: a kormányzat minden szükséges segítséget megad a jövõbeni helyreállításhoz is.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »