Ismét szavaznak Írországban, most az istenkáromlásról

Ismét szavaznak Írországban, most az istenkáromlásról

Az erről szóló szabályt még 1937-ben rögzítették az alkotmányban, ami kimondja, hogy „az Állam elismeri, hogy a Mindenható Istent megilleti a nyilvános tisztelet”, ezért „bűncselekménynek minősül és törvényben meghatározott módon büntetendő az istenkáromló, izgató, vagy szeméremsértő anyagok közzététele vagy kifejezése”. Ennek megszegése esetén egy 2009-es törvény szerint az illető 25 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A BBC emlékeztet, hogy a korábbi koalíciós kormány arra tett ígéretet, hogy népszavazással rendezik a kérdést, miután nagy vihart kavart, hogy Stephen Fry humorista ellen vallásgyalázás miatt indított nyomozást a rendőrség. A férfi a Meaning of Life című műsorban három évvel ezelőtt arról beszélt, hogy a mennyország kapujában a következőket mondaná Istennek:

„Hogy mertél olyan világot teremteni, amelyben ennyi szenvedés van? Ez nem az ő hibája?[…] Miért kellene tisztelnem egy szeszélyes, beszűkült gondolkozású, hülye istent, aki egy olyan világot teremt, amely tele van igazságtalansággal és szenvedéssel?”

A tévés ellen folyó nyomozást végül sértett hiányában leállították.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »