Itt van Orbán Viktor levele arról, hogy segítsen neki Soros György

Itt van Orbán Viktor levele arról, hogy segítsen neki Soros György

Nyilvánosságra került az a levél, amit állítólag Orbán Viktor miniszterelnök írt 1988-ban a Soros Alapítványnak azért, hogy finanszírozzák politikai tanulmányait. Az önéletrajz és a motivációs levél a L’Express című francia hetilapban jelent meg, és a Mérce szerint az akkor 25 éves Orbán Viktor arra kért ösztöndíjat, hogy az Oxford Egyetemen tanulhasson.

A körülbelül 10.000 dolláros ösztöndíjat végül meg is kapta, és Soros György pénzéből tanult éppúgy, mint a jelenlegi Fidesz-kormány jelentős hányada.

Orbán Viktor az angol nyelvű motivációs levélben írt a társadalmi önszerveződés kérdéseiről, valamint arról is, hogy a politikatudósok a magyar társadalom nyolcvanas évekbeli változásait gyakran a “civil társadalom újjászületésként értékelik”.

Írt arról is, hogy a lengyel példán felbuzdulva a magyar civil mozgalmak magas szinten alkalmazták az Új evolucionizmus vívmányait, amelynek következtében lehetővé vált, hogy a társadalom és az állam szférái szétváljanak egymástól, és a civil társadalom a diktatúrától a demokrácia felé tartó átmenet legfőbb elemévé váljon.

Orbán Viktor a Soros-alapítványnak azt írta, Magyarországon a civil társadalom elmélete Hegelen és Marxon keresztül vált ismertté, de ő kíváncsi lenne arra is, hogy ezt hogyan látja az angol liberális hagyomány.

A Mérce rámutatott, hogy a francia cikkben kiemelték, miszerint

Orbán már 1988-ban is tökéletesen tisztában volt a civil társadalomban, mint a politikai hatalom ellensúlyában rejlő potenciállal.

Tehát azzal a potenciállal, amivel ma már le teljesen le akar számolni.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »