Izgalmas zenés-táncos produkciók a 6. Fonográf Fesztiválon

KOMÁROM. Lakatos Róbert brácsamûvész, a Kassai Thália Színház zenei vezetõje Farkas Józseffel, a Fölszállott a páva címû népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny producerével együtt november 24-26-án hatodszor rendezi meg a Tiszti Pavilon dísztermében és a Révben – a Magyar Kultúra Házában felváltva zajló, javarészt zenei csemegéket bemutató fesztivált, amelynek portálunk is médiapartnere.

Az élvonalbeli magyar zenészek és ifjú tehetségek fellépésének is helyet adó háromnapos rendezvény a Hagyományok Háza szakmai partnerségével, illetve a szlovák kormányhivatal, Komárom város, Nyitra megye és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósul meg.

Pénteken a Szeder és a Pósfa Zenekar muzsikál

„Ahogy az a korábbi években is volt, úgy a 6. Fonográf Fesztiválon is elsõdleges célunk, hogy sokféle igényt kielégítõ, színvonalas kulturális produkciókkal szórakoztassuk a komáromi és a távolabbról városunkba érkezõ közönséget. A különféle korosztálynak szánt koncertek, táncházak és gyermekmûsorok a hagyományokhoz híven idén is felváltva a Rév-Magyar Kultúra Házában és az ahhoz közeli Tiszti Pavilon dísztermében zajlanak majd“ – mondta el a Hírek.sk-nak a Fonográf Fesztivál fõszervezõje.

Bár az eddigi fesztiváljaik mindig vagy folklórmûsorral, avagy színházi elõadással kezdõdtek, idén rendhagyó nyitányt iktattak be.

„November 24-én, pénteken 19 órától a Rév-Magyar Kultúra Házában a nagyon tehetséges, feltörekvõ ifjú, magyarországi tehetség, Szeder-Szabó Krisztina Szeder elnevezésû zenekarával (további tagjai: Szabó Árpád – hegedû, Gyányi Marcell – nagybõgõ és basszusgitár, Kovács Miklós – dob) mutatkozik be a felvidéki hallgatóságnak. Megelõlegezem a bizalmat a gítáros-énekes-dalszerzõ lánynak, hogy õ hamarosan élvonalbeli elõadó lesz majd az anyaországban. Dalait már jelenleg is több mint félmillióan, többnyire fiatalok hallgatják a YouTube videómegosztón. Mûfajilag szinte behatárolhatatlan a játéka: jazzes-folkos-sanzonos popzenét játszik sajátos stílusban“ – hangzott az elsõ fellépõ bemutatása.

Aznap a 21 órától ugyancsak a Révben kezdõdõ táncházban a közkedvelt gellei Pósfa Zenekar (tagjai: Iván Péter – prímás, Iván Zoltán – klarinét, Iván András – brácsa, Álló István – nagybõgõ) a komáromi Lakatos Áron (hegedû) közremûködésével húzza majd a talpalávalót.

„Örvendetes, hogy a fiatalokból álló banda nemrég egy magyarbõdi csárdást remekül játszva bejutott a Fölszállott a páva címû népzenei és néptánc tehetségkutató verseny 5. évadának elõdöntõjébe. Érdemes szurkolni a nagyon tehetséges csapatnak, amely fesztiválunkon addig játszik majd, amíg a jelenlevõknek kedvük és erejük lesz ropni a táncot“ – jegyezte meg Lakatos Róbert a másik vonzó pénteki mûsor kapcsán.

Szombaton Szalóki Áginak és a Bazseva Zenekarnak tapsolhatunk

Másnap 19 órától a Tiszti Pavilon dísztermében Szalóki Ági, Liszt Ferenc-díjas magyar elõadómûvész és dalszerzõ héttagú zenekarával szórakoztatja majd a közönséget. „Róla köztudott, hogy bátor zenei kísérleteivel, a népdalok és a dzsessz „házasításával” arat folyamatosan nagy sikert. Bizonyára újabb fergeteges koncerttel örvendeztei majd meg a közönséget“.

Azt követõen 21 órától a szintén budapesti Bazseva Zenekar koncertje és kifulladásig tartó táncháza várja az érdeklõdõket a Révbe.

„Bazseválni annyit jelent, mint muzsikálni. A Bazseva Zenekar 2013 januárjában alakult fiatal népzenészek összefogásával, akik célul tûzték ki a Kárpát-medence hagyományos népzenéjének autentikus és egyben professzionális megszólaltatását. Azt szeretnék bebizonyítani, hogy a magyar népzene nem ment ki a divatból, s annak vitathatatlanul létjogosultsága van a városokban is. Prímásukról, Nyitrai Tamás hegedûsrõl tudni kell, hogy õ a Magyar Állami Népi Együttes egyik prímása is. A zenekar további tagjai Paár Julianna (ének), Horváth Sára (ének), Szabó Dániel (cimbalom), Papp Endre (brácsa) és Bognár András (bõgõ)” – mondta el az együttesrõl és prímásukról Lakatos Róbert.

A zárónapi gyermekmatinét az Esszencia Magyar Küvéje követi

Vasárnap délelõtt 10-tõl 12 óráig a fesztivál keretében, a Villa Camarum Polgári Társulás önkénteseivel együtt gyermekmatinét tartanak a Tiszti Pavilon dísztermében, ahol a kézmûves foglalkozásokon és különféle játékokon kívül a kicsiket és a nagyokat Gémesi Zoltán táncos és Lakatos Róbert közremûködésével gyermetáncház is várja.  

A 6. Fonográf Fesztivál záróakkordjaként aznap 16 órától ugyancsak a Tiszti Pavilon dísztermében lesz látható-hallható a Magyar Küvé címû, borkóstolóval egybekötött zenés-táncos Esszencia-produkció.  

„Az Esszencia nem hasonlítható más, hagyományos népzenét játszó zenekarokhoz, hiszen célja nem kevesebb, mint a klasszikus és a jazz mûfajok elegyítése a világon egyedülálló népzenei motívumkincsünkkel. Igazi kuriózumként az együttes a három különbözõ zenei stílus ötvözetét újszerû hangzásvilágban megalkotott örömzenén keresztül tárja a közönség elé. Koncertjeik során a Kárpát-medence különbözõ nemzeteinek autentikus népzenéjét kiegészítve megszólalhatnak részletek többek közt Bach vagy Bartók zenemûveibõl, s mindehhez a fûszert a népzene alapú jazz adja. Az Esszencia koncertjeinek különleges atmoszférája van. Zenéjük elgondolkodtat, kikapcsol, felszabadít…“ – olvasható a zenekarról a Zeneakadémia Koncertközpont oldalán található méltatásban.

„Esszencia zenekarunk három évvel ezelõtt alakult. Annak elõzöngéjeként elmondanám, hogy korábban írtam egy komolyzene, népzene és jazz találkozásának helyet adó dalt a Csík Zenekarnak. Majd elbeszélgettünk arról, hogy ezt az irányvonalat tovább kellene vinnünk, s meghívtuk magunk közé pár további muzsikus barátunkat, akikkel együtt létrehoztuk az Esszencia együttest. Jelenleg készítjük az Elindultunk a nagy útra címû elsõ lemezünket, amelynek a nagyszabású bemutatóját december 29-én 19.30 órától a budapesti Zeneakadémia Nagytermében tartjuk“ – magyarázta Lakatos Róbert.

A Fonográf Fesztiválon azonban nem a CD anyagával mutatkoznak be, ahelyett a borról szóló Magyar Küvé kerül majd terítékre. „A komáromi fellépésünk egy tízhetes koncertsorozatunk záróakkordja lesz, amellyel körbejártuk a magyarországi történelmi borvidékeket. Ebben a zenés-táncos produkciónkban Farkas Dénes mûsorvezetõ, a Nemzeti Színház mûvésze árul majd el ezt-azt a borról, közben pedig megszólalnak az egyes borvidékekre jellemzõ zenék, Horváth Marika és Gémesi Zoltán, a Szõttes két tagja pedig tánccal színesíti az elõadást. A zenekarban velem (klasszikus brácsa, hegedû) együtt Csík János (népi hegedû, ének), Kacsó Hanga Borbála (ének), Balogh Kálmán (cimbalom), Kováts Gergõ (szaxofon, klarinét, fuvola), Kunos Tamás (népi brácsa), Bognár András (nagybõgõ) zenél. Azután pedig a jelenlevõ Bott Frigyes felvidéki borász boraiból kap kóstolót a közönség“ – mondta el a különlegesnek ígérkezõ produkció részleteit a fõszervezõ.

Potta Géza prímásról korábban Abaújszinán emlékeztek meg

Portálunk kérdésére, hogy idén is sor kerül-e a Fonográf Fesztiválok keretében idõnként megrendezendõ Potta Géza Prímásversenyre, Lakatos Róbert elmondta, mivel nemrég Kecskeméten rendeztek prímásversenyt, ezért úgy döntöttek, hogy újabb érdeklõdõk hiányában most Komáromban nem tartják meg a prímásversenyt. Potta Géza prímás (1933-2008) egy Kassához közeli községben, Abaújszinán élt. A hagyományos muzsika egyik meghatározó egyénisége volt, akinek a zenéjét mindmáig nagyon sokan játsszák. "Én is rengeteget tanultam tõle, miközben vele muzsikálhattam. Prímásként egy lenyûgözõ jelenségnek számított a színpadon, aki a koncerteken azonnal a figyelem központjába került. Róla két héttel ezelõtt a szülõfalujában sok zenész közremûködésével megtartott nagyszabású koncerttel emlékeztünk meg“.

A 6. Fonográf Fesztivál mûsorai közül a Pósfa Zenekar és a Bazseva Zenekar koncerje, illetve táncháza, továbbá a gyermekmatiné ingyenes. A Szeder, Szalóki Ági és az Esszencia produkciójára pedig már vásárolhatók belépõjegyek a komáromi városi mûvelõdési központban, illetve a 035/77 13 550-es telefonszámon.        


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »