Izlandon is találni tízezer hülyét

Több mint 10 ezer izlandi identitászavaros jelezte hétfőn a Facebookon, hogy kész befogadni otthonába szíriai "menekülteket" – így reagáltak Bryndis Björgvinsdottir írónő vasárnap megjelent felhívására, amely szerint maguknak az izlandiaknak is kellene tenniük valamit, ha azt akarják, hogy a szigetország több "menekültnek" nyújtson otthont. Izland egy kvóta alapján 2015-ben és 2016-ban összesen 50 menekültet fogad be.

"Egy hatéves gyermeket egyedül nevelő anya vagyok, és hajlékot tudunk biztosítani egy rászoruló gyereknek" – írta a Facebookon a kezdeményezésre válaszul Hekla Stefansdottir. "Tanárnő vagyok, és segítenék neki megtanulni beszélni, olvasni és írni izlandi nyelven, valamint abban is támogatnám, hogy beilleszkedjen az izlandi társadalomba. Van ruhaneműnk, egy ágyunk, játékaink és minden, amire egy gyereknek szüksége van" – írta. Sok más felhasználó hasonlóképp felajánlotta segítségét a kontinenshódító hordának.

"Úgy hiszem, az embereknek elegük van abból, hogy a Földközi-tengeren történtekről és a menekülttáborokról szóló híreket nézzék" – nyilatkozta az izlandi Rúv tévének Björgvinsdottir, hozzátéve, hogy most már mindenki tetteket szeretne látni ebben az ügyben.

Hírdetés

Eyglo Hardardottir izlandi szociális ügyi miniszter szintén a Rúvnak azt mondta, hogy a hatóságok első lépésként összegyűjtik a Facebookon megjelent valamennyi ajánlatot, és a tervek szerint ennek alapján növelik majd az országba várt betántorgók számát.

A hivatalos izlandi statisztikák szerint az északi sarkkör közelében fekvő, 330 ezer lakosú vulkanikus szigeten tavaly összesen 1117 új honfoglaló lelt otthonra.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »