Izraeli kutatók szerint 2050-re teljesen nemzésképtelenné válhatnak a nyugati férfiak

Izraeli tudósok kutatásai szerint a nyugati férfiak hímivarsejtjeinek száma pár évtized alatt a felére csökkent.

Az utóbbi negyven évben a férfiak átlagos hímivarsejtjeinek koncentrációja, mely nagy mértékben hozzájárul a sikeres megtermékenyítéshez, közel felére csökkent a nyugati világban. A kutatásai eredmények hátterében álló okok kétséget kizárólag mindmáig tisztázatlanok. Egy azonban biztos: valami rendkívül drámai dolog megy végbe a férfiak reprodukciós képességeit illetően.

A férfiak szaporodási képességeit nagy mértékben befolyásolják a külső faktorok, hangsúlyozta dr. Hagai Levine, a jeruzsálemi Héber Egyetem oktatókórházának epidemiológusa. A termékenységhez, a nemzőképességhez az új élet létrehozásához nyugodt, biztonságos környezetre van szükség, ami a szervezetünknek is jelez, hogy érdemes új életet hozni a világba – mondta a kutatóorvos.

Megdöbbentő adatok

Dr. Levine volt a vezetője annak a kutatócsoportnak, amely mind ez idáig a legátfogóbb munkát végezte a férfiak nemzőképessége kapcsán, még 2015-ben. A csapat résztvevői mintegy 7500 különböző tudományos kutatást vizsgáltak át, és ebből 185 eredményeit tudták felhasználni. Ezeket speciális kritériumok alapján elemezték.

Az összesen mintegy 43 ezer fős minta alapján kijelenthető, hogy 1971 óta a milliliterenkénti hímivarsejtkoncentráció 52 százalékkal csökkent, míg ennek az ondó mennyiségével arányosított száma közel 60 százalékkal. Negyven évvel ezelőtt milliliterenként 99 millió hímivarsejtet regisztráltak átlagosan, ez a szám mára 47 millióra esett vissza.

A kutatócsoport azóta folytatott vizsgálatai alapján egy folyamatosan romló trendről beszélhetünk. Ha ugyanebben az ütemben folytatódna a csökkenés 2050-re teljesen nemzésképtelenné válnának a nyugati férfiak. Ez a riasztó feltételezés azonban nem egy előrejelzés, és nincs tudományosan alátámasztva, emlékeztetett a kutató.

Hírdetés

Se Afrikában, se Ázsiában nem tapasztaltak hasonló visszaesést

Dr. Levine kutatásai szerint se Afrikában, se Ázsiában nem tapasztaltak hasonló visszaesést, ám ez lehet a megfelelő számú mintavétel és az ezeket feldolgozó tudományos munka hiánya. Ugyanakkor rámutatott: egy kínai és egy japán tanulmány hasonló eredményeket regisztrált a közelmúltban.

A kutatások során feltárt folyamatok az orvosokat is meglepték, akik kezdetben szkeptikusak voltak az eredményekkel kapcsolatban, de végül igazoltnak láttak az azok alapján megfogalmazott állításokat.

Levine doktor egy ébresztő jelnek tartja a a feltártakat. Úgy véli, hogy az emberiségnek sürgősen válaszokat kell adnia erre a problémára. Elképzelhető, hogy a globális felmelegedésnek is köze lehet a spermaszám visszaeséshez, mivel a túlzott meleg bizonyítottan csökkenti a nemzőképességet.

Az olyan civilizációs változások, mint az egyre több műanyag használata, a tartósítószert tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, vagy akár a nadrágzsebben hordott mobiltelefonok szintén kihathatnak a megtermékenyítőképességre. Emellett komoly problémát jelent még a növényvédő-szerekkel kezelt zöldségek és gyümölcsök fogyasztása is.

Izraeli kutatók a boltokban forgalmazott tehéntejet is alapos vizsgálat alá vetették a reproduktív egészségre gyakorolt hatása okán, mivel azt sejtik, hogy ez is negatívan befolyásolhatja a spermiumok számát. A kutatás eredményeit azonban egyelőre még nem hozták nyilvánosságra.

A tudósok szerint a reproduktív egészség megőrzése érdekében a férfiaknak csökkentenie kell a hőforrásokat a nemi szervük környékén, így a zsebben tárolt mobiltelefon, és az ölben elhelyezett laptop használatát, valamint a szűk nadrág és alsónadrág viselését. Emellett a rendszeres sportolás is jó hatással van a hímivarsejtek képződésére.

(Híradó – Haárec)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »