Izraeli zászló a magyar Országházon – Orbán katonai tiszteletadással fogadta a háborús bűnös testvérpárti "kollégát", és holokausztozással járt a kedvében

Izraeli zászló a magyar Országházon – Orbán katonai tiszteletadással fogadta a háborús bűnös testvérpárti "kollégát", és holokausztozással járt a kedvében

A legutolsó magas szintű találkozót alig egy éve tartották, amikor Orbán Viktor miniszterelnök részt vett Simon Peresz volt izraeli elnök temetésén.

Az izraeli miniszterelnök konvoja hétfőn délután már megérkezett Budapestre. Netanjahu hivatalos programja kedden kezdődik – ellátogat magyarországi zsidó szervezettekhez, tárgyal Áder János államfővel, és Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd találkozik a visegrádi négyek vezetőivel is.

Frissítés: Orbán holokausztozással indított

Történelminek nevezte a magyar kormányfő Benjamin Netanjahu látogatását. Kiemelte, hogy a "magyar" (!) zsidók biztonságát a magyar állam garantálja. Orbán Viktor közölte az izraeli miniszterelnökkel, hogy a zsidó élet ma reneszánszát éli Magyarországon.

Orbán Viktor kijelentette: "hibát követett el korábban egy magyar kormány, amikor nem védte meg zsidó vallású állampolgárait, és ez bűn volt, ez soha többé nem fog előfordulni, a magyar kormány minden állampolgárát megvédi". Magyarország zéró toleranciát hirdet az antiszemitizmussal szemben – jelentett ki Orbán Viktor.

Azt is kiemelte: az izraeli miniszterelnök magyarországi látogatása – amelyre harminc éve nem került sor – új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában, olyan együttműködés alapja, amely a jövőről szól. A kormányfő köszönetét fejezte ki Izraelnek, amiért "hozzájárult Európa biztonságához".

Orbán egyetértett Benajmin Netanjahuval, hogy a zsidó-magyar együttműködésnek a jövőről kell szólni. Egyetértettek abban is, hogy az antiszemitizmus európai terjedését meg kell akadályozni. Magyarország elismeri Izrael önvédelmi jogát. Kiemelte: Izrael is elismerte Magyarország önvédelemhez való jogát. Mint megemlítette, Magyarország nem szeretné, ha etnikailag megváltozna a népessége.

Szólt a jövőbeli gazdasági együttműködésről is – a többi között az autóipar területén -, és örömét fejezte ki, amiért egy "hazafit" fogadhatott Magyarországon, mert szerinte a hazafias kormányok lesznek a sikeresek. Lehet tanulni Izraeltől, mert amiért nem harcolunk meg, azt elveszítjük – fejezte be szavait a magyar kormányfő.

Az Izrael-mosdatás élharcosa a kormány

Benjamin Netanjahu beszédében megköszönte a meghívást, és megtiszteltetésnek érzi, hogy az első hivatalban lévő miniszterelnökként itt járhat. Azért is érzi megtiszteltetésnek, mert Magyarország volt a modern cionizmus atyjának, Herzl Tivadarnak a szülőhelye.

Az izraeli kormányfő magyar kollégájával közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte: a találkozón megvitatták azokat az aggályokat, amelyeket a helyi zsidó közösség felvetett, és nagyon fontosnak nevezte azokat a szavakat, amelyeket Orbán Viktor most ezzel kapcsolatban mondott.

Benjámin Netanjahu üdvözölte azt is, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, és élharcosa azon államok közösségének, amelyek fellépnek az újfajta antiszemitizmus, a modern zsidó állam “delegitimációja” ellen.

Netanjahu arra kérte a magyarokat, hogy látogassanak el "csodálatos" országába. Végezetül ismét megköszönte a budapesti meghívást, és megjegyezte, hogy örömmel tekint a magyar kormányfővel való megbeszélések elé.

(Híradó – MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »